середа, 23 грудня 2015 17:45

З поляками збірна України зіграє на марсельському "Велодромі"
9

Дві перемоги, нічия і поразка - такий баланс офіційних зустрічей збірної України і Польщі.

21 червня в третьому турі Євро 2016 українці зустрінуться з поляками на стадіоні "Велодром" у Марселі.

На відміну від "свіжих" арен перших двох турів, на яких зіграє збірна України, марсельський "Велодром" має майже 80-річну історію. Будівництво стадіону в південній частині середземноморського міста розпочалося в 1933-му році. Через брак фінансування зводили арену довго. Відкриття "Велодрому" відбулося лише в червні 1937-го, закінчити будівництво вдалося через організацію Франції третього Кубку світу з футболу. Марсель як і Париж приймав матчі усіх великих футбольних турнірів, що проходили у Франції - крім мундіалю 1938, це Євро 1960, 1984, Кубок світу 1998. Традиційно на "Велодромі" відбувається один із півфіналів. Під час Євро 2016 на ньому пройдуть 4 матчі групового етапу, по одній грі в 1/8, 1/4 і 1/2 фіналу.

Якщо вболівальники більшості країн звикли, що стадіони крім зеленої галявини футбольного поля обладнані біговими доріжками для виступу легкоатлетів, то у Франції існувала інша традиція будівництва спортивних арен. Від початку більшість французьких стадіонів по периметру футбольного поля були обладнані треками для велоперегонів. Не виключення і стадіон у Марселі, звідси і його назва "Велодром". Тепер важко уявити, але фінал першого Євро в 1960-му році, в якому СРСР обіграла Югославію, теж проходив на стадіоні з велодоріжками, якими тоді ще був обладнаний легендарний паризький "Парк де пренс".

Подібна конструкція стадіонів у Франції дуже довго вирішувала проблему несанкціонованого вибігання вболівальників на поле. Лише в середині 1980-х, коли президентом марсельського "Олімпіка" став Бернар Тапі, "Велодром" позбувся свого велосипедного минулого і після реконструкції став суто футбольною ареною.

До речі самі вболівальники "Олімпіка" довгий час недолюблювали "Велодром". Арена належить муніципалітету міста, але вона більша за клубний стадіон "Олімпіка". 10-разові чемпіони Франції востаннє виступав на своєму стадіоні лише під час реконструкції "Велодрома" до Євро 1984. Під час Другої світової на стадіоні була стоянка німецької військової техніки.

Хоча "Велодром" і є найбільшим стадіоном, на якому грає клуб французької Ліґи 1, імідж він має як один з найменш комфортних для вболівальників. "Ультрас" завжди дратувала погана акустика арени. Не додавав комфорту під час перебування на "Велодромі" холодний північно-західний вітер містраль, що часто дме в цих краях щовесни.

Реконструкція "Велодрому" до Євро 2016 обійшлась у 273 млн. євр. Тепер арена вміщує 67 054 глядачів, має дах над усіма трибунами, що захистить уболівальників від негоди і покращить акустику стадіону.

Кожна зі сторін "Велодрому" носить ім'я видатного марсельця: велогонщика Ґюстава Ґаная, легкоатлета Жана Буена, дворянина XVIII cтоліття Ніколя Розе, що рятував містян під час епідемії чуми. Північну трибуну стадіону назвали на честь Патріса де Переті, активного фаната "Олімпіка", що підтримував команду в будь якій частині світу. Досі легендарним залишається його голий торс у Берліні на виїзному матчі проти московського ЦСКА при температурі -12 градусів. Того 1993-го року французький клуб вперше переміг в Лізі Чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «З поляками збірна України зіграє на марсельському "Велодромі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі