субота, 09 лютого 2019 11:09

Віта Семеренко уникнула інтриг росіян і здобула срібну медаль в спринті

Віта Семеренко уникнула інтриг росіян і здобула срібну медаль в спринті
Росіяни хотіли підмінити аналіз Вти Семеренко

9 лютого 2014 року біатлоністка Віта Семеренко виграла срібну медаль на Олімпіаді в Сочі. Віта чисто відстрілялася, але ногами програла переможниці Анастасії Кузьміній із Словаччини 22 секунди.

На Іграх вважалося, що Віта здобула бронзу. Річ у тім, що українку на 1,8 секунди випередила Ольга Вілухіна із Росії. Згодом стало відомо, що росіянка систематично вживала допінг. Її дискваліфікували пожиттєво. Срібну медаль вручили українці. Бронзову – італійці Карін Обергофер.

Ще за 500 метрів до фінішу Віта випереджала Вілухіну на 4 секунди. Однак не зуміла втримати перевагу. Накачана допінгом росіянка на останніх метрах прискорилася.

Мала шанс поборотися за медалі і сестра Віти – Валя. Однак Валентина схибила на останній стрільбі – 12 місце. Олена Підгрушна з одним промахом була 26-ою, а Юлія Джима з трьома – за межами залікової зони.

Не вдалася гонка й іншим фавориткам. Білоруска Домрачева й норвежка Бергер мали по одному промаху, фінка Мякяряйнен – два, а чешка Соукалова схибила тричі.

Згодом виявилося, що Віта взагалі могла не поїхати на Олімпіаду. Річ у тім, що росіяни побоювалися українську команду, вважаючи її фаворитом естафети. Під час змагань у Росії заступник міністра спорту Юрій Нагорних вимагав від директора антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова підсипати в аналіз Віти заборонені препарати.

"Я багато разів підміняв позитивні допінг-проби на чисті, але жодного разу не робив навпаки, – зізнався Родченков. – Тому відмовився, зауваживши, що це буде помітно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олена Підгрушна виграла спринт в Канаді

Відтак Віта Семеренко дивом не була несправедливо дискваліфікована. На Олімпіаді в Сочі окрім срібної медалі в спринті Віта здобула золото в естафеті.

Зараз ви читаєте новину «Віта Семеренко уникнула інтриг росіян і здобула срібну медаль в спринті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі