неділя, 03 серпня 2014 13:34

В Україні вперше вийшла книга про братів Кличків

В Україні вперше вийшла книга про братів Кличків
Фото: fakty.ictv.ua

У столичному видавництві "Академія" накладом 1000 примірників вийшла книга політтехнолога і журналіста Володимира Бондаренка "Брати Клички. Секрети успіхів чемпіонів". Це перша в Україні книга про факти з життя славетних боксерів. Над нею автор працював майже 5 років. Раніше виходили книги про тренера чемпіонів та окремо про Віталія.

— Усе почалося з образи на Віталія Кличка, — розповідає Володимир Бондаренко. — 2008 року чемпіон Європи з боксу Володимир Вірчіс програв титульний бій кубинцю Хуану Гомесу. А наступним суперником кубинця мав бути Віталій Кличко. Коли журналісти попросили його висловитися про Вірчиса, він сказав: "Єдине, що мене з ним ріднить, — це колір шкіри". Мене це образило, бо Вірчис — мій земляк із Каховки на Херсонщині, я з ним добре знайомий. Почав вивчати біографію Кличків, заглиблюватися в їхні характери. І все більше полюбив цих видатних спортсменів. Зрозумів, що вони справді неспівставні з Вірчисом, при всій повазі до нього.

Як ви збирали матеріал для книги?

— Насамперед, з усіх можливих відкритих джерел, з публікацій в Україні і за кордоном. Мені багато допомогли волонтери на чолі з моїм другом, кандидатом філологічних наук Олегом Харченком. Вони перекладали публікації зарубіжних видань. Намагався побувати на поєдинках братів, зустрічався з їхніми знайомим, родичами, друзями, колегами, сусідами. Деякі люди, дізнавшись, що я пишу книгу, самі знаходили мене і розповідали цікаві історії. Серед них були й депутати Верховної Ради. Спілкувався і з самими Кличками.

Як знайомилися з ними?

— За абсолютно буденних обставин. І до першого, і до другого при першій ліпшій нагоді підходив і просив сфотографуватися. Жоден з них не відмовив. Потім починалося спілкування.

Чим вони схожі і різні?

— Віталій і Володя вразили насамперед своєю відданістю спорту. Це їх об'єднує. Віталій має більш рішучий і вольовий характер. Володимир — трохи м'якший і сентиментальніший. Пригадую, на похоронах їхнього батька Володимира Родіоновича Володя зронив сльозу, а Віталій до хрусту зводив щелепи. Старший брат мріє вручити молодшому нагороду, коли стане президентом України. А Володя захоплюється подорожами, хоче об'їхати весь світ, побувати в найекзотичніших точках.

Завдяки чому вони досягли таких феноменальних успіхів у спорті?

— У них феноменально вольові характери. Це їм прищепили батьки. Обидва мають здатність тримати потужні удари, мають блискавичну реакцію. Віталій у 17 років на випускному вечорі сказав однокласникам, що він стане чемпіоном світу з боксу. Над ним посміялися. Тоді по всьому світу гриміла слава Майкла Тайсона. А вже через кілька років Віталій виконав свою обіцянку. Під час поєдинків Кличків з суперниками працює синергія обох братів. Адже якщо один на рингу, то інший знаходиться в залі і підтримує його. Тож ментально кожен суперник змушений битися відразу з двома. Тому перемогти їх практично неможливо.

Хто виховав їх такими?

— Безумовно, головним вихователем був їхній батько Володимир Родіонович, учасник ліквідації наслідків на ЧАЕС. Заслужений генерал, льотчик, розвідник. Мені випала честь познайомитися з його багатьма бойовими побратимами. Розповіли чимало фактів з його біографії, які свідчили про цілеспрямований характер, сердечність і мужність. Якось він проїхав за кермом 500 кілометрів, щоб зустріти наших поранених бійців, що виконували миротворчу місію в Іраку.

Чи були якісь курйози у спілкуванні з героями книги?

— Якось я був у Київраді і здалеку побачив одного поважного працівника апарату, з яким хотів поговорити. Кинувся до нього прожогом і ненароком зачепив Віталія Кличка. "Ти мене ледве з ніг не збив, -— посміхнувся Віталій. — Це навіть боксерам важко зробити. Куди летиш?" Коли я пояснив причину свого поспіху, він сказав, що поспішати до такої людини — свята справа. Я думав, він мені копняка дасть. Потім тиждень обходив його десятою дорогою. За кілька днів на якомусь блозі з'явилася замітка: "Шалений політолог ледве не закінчив кар'єру Віталія Кличка".

Як сприймають книгу читачі?

— За місяць весь наклад розлетівся. Чимало примірників я передав своїм друзям у зону АТО на Донбасі. Збираємося друкувати другий наклад — 3000.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше вийшла книга про братів Кличків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі