середа, 23 грудня 2009 14:04

Триразову олімпійську чемпіонку дискваліфікували на два роки

Триразову олімпійську чемпіонку дискваліфікували на два роки

Міжнародна федерація лижного спорту (FIS) дискваліфікувала триразову олімпійську чемпіонку росіянку Юлію Чепалову на два роки за застосування допінга. Таке ж покарання винесене стосовно іншої російської лижниці Наталії Матвєєвої. Про це повідомляє агентство "Весь спорт".

Термін дискваліфікації Чепалової, якій 23 грудня виповнилося 33 року, рахуватимуть з 12 серпня 2009 року. Матвєєва дискваліфікована з 13 березня 2009 року. Обидві спортсменки пропустять Олімпійські ігри 2010 року у Ванкувері та Гри-2014 в Сочі (за існуючими правилами, дискваліфіковані за допінг спортсмени не мають права брати участь на наступній Олімпіаді після закінчення терміну свого покарання).

Про те, що Чепалова викрита в застосуванні забороненого рекомбінантного еритропоетину (repo), Федерацію лижних гонок Росії (ФЛГР) повідомили 24 серпня 2009 року. Позитивний результат дала допінг-проба, узята у лижниці в січні.

Разом з Чепаловою на допінгу попалися олімпійський чемпіон Євген Дємєнтьєв і чемпіонка світу серед юніорів Ніна Рисіна. Вони відмовилися від контрольної проби "B" і були дискваліфіковані на два роки. Чепалова не визнала свою провину і забажала відкрити контрольну пробу. Ця допінг-проба також дала позитивний результат.

В кінці листопада 2009 року Чепалова написала відкритий лист президентові Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Жаку Рогге. У листі лижниця заявила, що Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) "порушує основні права людини". Пізніше Рогге зізнався, що він не читав лист Чепалової.

Про те, що 23-річна Матвєєва попалася на допінгу, стало відомо в березні 2009 року. Позитивний результат дала проба, взята у спортсменки на етапі Кубка світу в Канаді.

За матеріалами Лента

Зараз ви читаєте новину «Триразову олімпійську чемпіонку дискваліфікували на два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі