четвер, 11 липня 2024 11:07

"Тренування виховують дисципліну й характер" - що розповіли переможці марафону в підтримку ЗСУ

У Вінниці 30 червня відбувся другий благодійний марафон у рамках Ліги забігів "RUN 4 VICTORY". Мета заходу - підтримка ЗСУ. Умовою участі був донат. Зібрані під час забігу кошти витратили на 30 FPV-дронів для 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка.

Автор: Лілія Мицко
  Нагородження переможців благодійного марафону у рамках Ліги забігів "RUN 4 VICTORY" у Вінниці
Нагородження переможців благодійного марафону у рамках Ліги забігів "RUN 4 VICTORY" у Вінниці

Захід провели міжнародна компанія МХП, спортивна спільнота "Характер" та Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство "Колос". Організували його спільно з Благодійним фондом "МХП-Громаді" за підтримки Вінницької ОВА, міської ради та партнера I-VIN.

Участь у марафоні взяли понад 800 людей із Вінниччини та інших областей України. На вибір спортсмени пробігли дистанції у 2, 5, 10 та 21 км. Ще 100 людей долучилися до забігу онлайн.

Першість на найдовшій дистанції у 21 км здобув Роман Скурідін. Друге та третє місце в півмарафоні посіли Артур Щіпановський і Олександр Мокляк. Спортсмени отримали подарунки від партнерів, грошові призи.

Із переможцями вінницького марафону поспілкувалася кореспондентка Gazeta.ua.

Роман Скурідін, 22 роки

Автор: Лілія Мицко
  Переможець марафону Роман Скурідін
Переможець марафону Роман Скурідін

"Дистанція доволі цікава й мені сподобалася. Сьогодні я здобув перемогу, завдяки нашим захисникам, які зараз на фронті", - розповідає Роман Скурідін.

Він служить у Нацполіції й живе у столиці. Вирішив приїхати на змагання, щоб підтримати благодійний марафон. Бігом займається з 2020 року, до цього був у важкій атлетиці. Тренується у "Спортивному клубі поліції Києва".

"21 кілометр - долав уже неодноразово. Тренуюся щодня двічі. Вранці бігаю крос, а ввечері займаюся у тренажерній залі й роблю різні вправи. За одну пробіжку долаю від 20 до 30 кілометрів. Зараз у планах взяти участь у наступних забігах", - каже Роман.

Час для тренувань йому знайти важко. На пробіжки Роман виходить перед роботою, переважно о 6:00. Намагається не пропускати заняття. Після довгих дистанцій не відчуває дискомфрту, тому й не потребує особливого відновлення. Зараз готується до марафонської дистанції у 42 км.

Перед змаганнями не дотримується особливого режиму харчування й дозволяє собі все. Але для кращої фізичної форми планує внести корективи в раціон.

"Під час бігу можу розслабитися й відпочити від роботи, побути у своїх думках. Це надихає далі працювати над собою, удосконалюватися не тільки на роботі, а й у особистому житті. Тренування виховують дисципліну й характер, які дозволяють на службі викладатися на всі сто", - говорить спортсмен.

Роман Скурідін народився в Сєвєродонецьку Луганської області. У столицю переїхав у березні 2022 року. Після закінчення вишу одразу пішов працювати в поліцію. Згодом спортсмен планує вступити до лав ЗСУ, щоб захищати рідну землю.

"У поліцію пішов, бо хотів допомагати суспільству. До цього лежить душа. Дуже шаную наших військових і розумію, що треба підтримувати їх не тільки фінансово. Бійцям на передовій потрібне підкріплення", - додав Роман Скурідін.

Артур Щіпановський, 27 років

Автор: Лілія Мицко
  Артур Щіпановський - посів друге місце у марафоні
Артур Щіпановський - посів друге місце у марафоні

Уже понад 5 років Артур Щіпановський займається бігом на довгі дистанції. У Вінниці представляв бігову спільноту Iron Club. Намагається підтримувати благодійні старти, а до забігів готується разом із тренером.

"Забіг був чудовий і локація крута. Радію, що приїхали сильні учасники. Однак сьогодні була спека, до неї треба звикнути. Тому посів друге місце з часом 1 година 29 хвилин. Переможець прибіг усього на крок швидше. Ледь не на кожному кілометрі стояли обприскувачі з водою - це полегшило дистанцію й зменшувало відчуття спеки", - каже Щіпановський.

Чоловік родом із Хмельницького й працює в родинному бізнесі. Тренується шість днів на тиждень у вільний від роботи час. Під час кожної пробіжки долає 16-20 км, перед змаганнями збільшує дистанції. Участь у Лізі забігів "RUN 4 VICTORY" бере вдруге. 19 травня у Тернополі виборов перше місце в півмарафоні. Тоді 21 кілометр Артур подолав за 1 годину 13 хвилин 57 секунд.

"У Тернополі мав хорошу підготовку, завдяки тренеру. Зараз трохи відновлююсь, щоб почати тренування перед осінніми забігами. Минулого разу сподобалося, тому вирішив підтримати ініціативу МХП і у Вінниці також. Військові боронять нашу країну. Ми можемо їх підтримати, за допомогою таких марафонів і донатів на ЗСУ", - говорить спортсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вперше відчув "мʼязову радість" - як спорт допомагає ветерану війни

У квітні Артур поставив особистий рекорд - подолав півмарафон за 1 год 9 хв. У рамках проєкту "RUN 4 VICTORY" восени відбудуться забіги ще у двох містах - Черкасах і Ладижині Вінницької області. Артур планує долучитися.

"Буду готуватися, щоб ставати сильнішим і перемогти наступного разу. Такі заходи дуже потрібні й надихають, бо це - допомога ЗСУ. Також є багато військових, що колись займалися спортом і залюбки беруть участь у подібних забігах. Для них це як розвантаження від усього того, що побачили на війні", - наголошує Артур Щіпановський.

Олександр Мокляк, 28 років

Автор: Лілія Мицко
  Бронзовий призер марафону у рамках Ліги забігів "RUN 4 VICTORY" Олександр Мокляк
Бронзовий призер марафону у рамках Ліги забігів "RUN 4 VICTORY" Олександр Мокляк

У Вінниці Олександр Мокляк не вперше долав 21-кілометрову дистанцію. Восени 2023 року брав участь у півмарафоні на Чемпіонаті України. Посів четверту сходинку з результатом 1 год 10 хв.

Щоб підготуватися до змагань, Олександр виконує різні види тренувань - кроси від 10 до 35 км, біг відрізками по 10 чи 15 км кілька разів на тиждень.

"Займаюся бігом уже 12 років. Тренуюся щодня, іноді навіть двічі. Так склалося, що сьогодні не вдалося показати свій найкращий результат. За тиждень до змагання захворів на запалення легень, тому не тренувався. Було завдання просто добігти. Спека далася взнаки й важко було подолати дистанцію. Але вдалося потрапити в призову трійку, попри всі складнощі. Тому емоції на фініші переповнювали", - зізнається Олександр Мокляк.

Минулого року Олександр Мокляк у складі збірної України з легкої атлетики їздив у високогірʼя в Кенію. Там разом з іншими спортсменами тренувався кілька місяців і долав понад 35 км.

Спортсмен народився на Вінничині, однак зараз проживає в Києві. Працює інструктором з особистої безпеки в Національній поліції України. Тренує правоохоронців уже більше трьох років. На марафоні представляв "Спортивний клуб поліції Києва".

Такі заходи дуже потрібні й надихають, бо це - допомога ЗСУ

"Вболівати за мене приїхали батько, хрещений, двоюрідний брат і знайомі з Вінниці. Колеги підтримують також - завдяки керівництву я тут. Дають можливість займатися спортом, відпускають на різні збори. Спортсмени нашого клубу є членами збірних і федерацій із багатьох видів спорту - від боротьби до легкої атлетики", - розповідає Олександр.

Для Олександра біг давно став невідʼємною частиною життя.

"Це те, що я люблю - і рутина, і робота, а також хобі й задоволення. Біг допомагає перезавантажитись. Ще іноді займаюся в залі, а коли на зборах - можу ходити у швидкому темпі по 20-30 кілометрів. Отримую від цього задоволення", - каже Мокляк.

У рамках проєкту "RUN 4 VICTORY" відбудеться чотири забіги. Марафони вже відбулися в Тернополі та Вінниці. На осінь заплановані ще у двох містах - Черкасах і Ладижині Вінницької області.

Зараз ви читаєте новину «"Тренування виховують дисципліну й характер" - що розповіли переможці марафону в підтримку ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі