пʼятниця, 16 травня 2014 10:54

"Такого єднання ультрас уявити не могла. Хоч щось цей придурок Путін для нас хорошого зробив" - репортаж з Полтави
17

Фото: Сергій Дзех

"Боже, в мене зараз кров з вух поллється. Ну хіба можна так бахкати, відчуття, що це не вболівальники, а антитерористична операція у місто заїхала", - жінка років 30 руками затуляє вуха у центрі Полтави навпроти Білої альтанки.

Біля її ніг розривається дві петарди. Летять з боку 2 тисяч фанатів "Динамо" та "Шахтаря", які 15 травня, за дві години до фінальної гри на Кубок України, зібралися на спільний марш єдності на підтримку соборності країни.

Найбільше фанатів — київського "Динамо". Усі без масок на обличчях, у руках петарди і файєри. Обступають колом кремезного чоловіка з невеликою бородою. Той підіймає над головою шалик столичного клубу.

"Динамо" вперед. Пока едины мы не победимы!", - кричить російською. Решта дружно підспівують, плескають у долоні.

За фанами спостерігають до сотні полтавців. На марш єдності прийшли дивитися сім'ями, у декого на руках грудні діти.

"Які молодці хлопці. Видно, що дебело тренуються, аби так в унісон скандувати. Як годинник працюють", - тулиться до чоловіка у вишиванці дівчина років 20. Супутник регоче, цілує дівчину у лоб.

"Це ти, ще коронної фанатської кричалки не чула. Як почнуть скандувати, то зразу зрозумієш про кого і за що".

Фанати гуртуються у колону, спереду та посередині стають хлопці з прапорами України. Повільно рушають у бік стадіону "Ворскла".

"Хлопці, прийшов час! Покажемо, як ми Росію любимо!", - кричить хтось із натовпу.

"Путін ху..о! Ла-ла-ла-ла", - миттєво відгукуються фанати. Заряд повторюють зо 5 разів. Літня жінка під 60 років хапає за руку біловолосу дівчинку, тягне у сторону.

"Маринко не слухай, то дяді не подумавши таке кричать. Не вздумай вдома матері ляпнути, а то більше з бабою нікуди гуляти не пустить, - витирає рукавом піт з лоба. - Хто ж тобі сердешній морозива тоді купить. Від батька свого не дождешся, йому аби пиво пити та з такими самими не культурними людьми по вулицям швендяти".

Вболівальники зупиняються кожні 5 хвилин, співають гімн України.

"У нас такого нема. На мітингах тільки танцюємо гарно", - говорить ламаною українською чорношкірий хлопець у літньому кафе біля якого йде колона. Офіціантка підносить чоловіку заварник із чаєм.

"А що ж ви хотіли. У нас після революції тепер усі націоналісти, - посміхається. - Куди не глянь — усюди страшенні патріоти".

На підступах до стадіону з десяток літніх жінок торгують насінням, цигарками та футбольними шаликами. Коли колона фанатів проходить повз — хрестяться.

"Антонівна, а ти згодна з ними, підтримуєш Україну, - шепоче одна з бабусь сусідці. - То ж диви, як ні, то ще і не захочуть скуплятися у тебе".

"Та ти, що! Сплюнь краще. З теперішніми розцінками тільки оцим насінням на хліб і заробляю, - відповідає та. - Пенсія, як винищувач на ліки розлітається. А щодо Росії, то Бог його і знає. При Союзі то добре жили, у достатку. Може і зараз треба назад повернути", - махає рукою.

Гра між "Динамо" та "Шахтарем" починається о 20.00. Трибуни полтавського стадіону, що вміщує 25 тисяч вболівальників — напівпусті.

"Ти глянь, таке відчуття, що у Полтаву кожний день висококланий футбл приїжджає. Невдячні. Треба було нашим киянам у Львів їхати. Там би не обідили", - перемовляються троє пузатих дядьків на центральному секторі, у руках — по півлітровому стакану пива.

Наприкінці першого тайму "Динамо" забиває два голи. Хлопець 20 років дістає з під пахви 250-грамову пляшку горілки, п'є з горла.

"На далі передай, - тицяє сусіду пляшку. - Я "Голіку" пообіцяв, що як "Динамо" виграє, то вип'ю три чекушки без закуски. Відчуваю, що вже починати можна".
Фанати "Динамо" починають скандувати "Донецьк!". Донецькі вболівальники у вдячність хором кричать "Київ!". Після, дружно аплодують один одному.

"Боже, я не меркантильна, та зараз сльози по щокам покотяться. Скільки за футболом дивлюся, а такого єднання ультрас і уявити не могла. Хоч щось цей придурок Путін для нас хорошого зробив", - бубнить по мобільному жінка років 50, рукою знервовано проводить по довгому розкуйовдженому волоссі.

Стюарду на стадіоні чоловік років 40 тицяє в обличчя зарядний пристрій для мобільного.

"Пусти туди де журналісти сидять. Я з Київу приїхав, мобільний сів, - випалює. - Хоч би 5 хвилин підзарядиться, бо дружина з розуму зійде. Думає, що через футбол до вас сюди терористи попруть".

Охоронець відмовляє, просить вернутися на місце.

"Жлоб, а не мужик. Ти ще не знаєш, хто я такий. Вилетиш з роботи, як пробка!".

Один з вболівальників лізе на підпору з якої поле освічують ліхтарі. На висоті близько 30 метрів вивішує прапор України. Вболівальники стоячи аплодують.

За 2 хвилини до закінчення матчу "Динамо" перемагає — 2:1. Двоє хлопців на верхніх трибунах в руках затискають натільні хрестики.

"Дотерпіть рідненькі, то матимемо 4 тисячі на двох, загуляємо, - перемовляються тремтячими голосами. - Як не дотягнуть, то більше ні ноги на стадіоні".

Суддя Юрій Можаровський дає фінальний свисток, "Динамо" перемагає. Хлопці обіймаються, біжать до виходу.

За годину більшість вболівальників "Шахтаря" і "Динамо" на автобусах у супроводі міліції вивозять з території стадіону. За автоколоною спостерігають 2 продавщиці футбольних прапорів та шаликів.

"Такі круті, а виторгу мені гарного не дали, - нервово закурює одна жінок. - Два шарфики по 50 гривень спродала і прапорців купу. Не день, а гімно".

"То ми Людочка не там стали, треба було на початку території з товаром міститися, - плескає по плечу подруга. - Наші там мостилися, то по 1,5 тисячі за вечір позабирали. Отаке. Нічого, хай на наступний рік нам знову футбол влаштовують. Вже так не прогадаємо".

Зараз ви читаєте новину «"Такого єднання ультрас уявити не могла. Хоч щось цей придурок Путін для нас хорошого зробив" - репортаж з Полтави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі