неділя, 22 березня 2015 17:12

"За три місяці в Китаї заробив річну українську зарплату" - Хацкевич

"За три місяці в Китаї заробив річну українську зарплату" - Хацкевич
Фото: tribuna.com

Екс-футболіст і тренер київського "Динамо", а нині наставник збірної Білорусі Олександр Хацкевич дав розгорнуте інтерв'ю виданню tribuna.com. У ньому він, зокрема, розповів про...

Про Україну та український період життя

Навчився бути впевненішим і вільнішим. Якщо говорити про гру, то, виходячи на поле, ти не повинен мати жодних сумнівів щодо себе і своїх партнерів. Цьому Київ мене навчив в першу чергу. Потім свободі і легкості, які допомагають у нефутбольному житті. Жителі Білорусі, якщо порівнювати з Україною, більш затиснуті. Якісь всі в собі. Плюс існує певна кількість тем, на які ніхто не висловлюється вільно. Люди чи то соромляться, чи то не хочуть говорити про, наприклад, президента країни. Ясна річ, на контрасті з Україною, де політика стала пріоритетною темою, такі речі сильно кидаються в очі. Я однозначно за неподільну Україну. Дуже люблю цю країну. І, знаєш, останні події додали українцям патріотизму. Якщо в нас на збірній люди думають: "Ні, виконувати гімн в голос не буду". І максимум - ворушать губами непомітно. То українці тепер на будь-якому матчі прем'єр-ліги чекають 85-ї хвилини і починають усім стадіоном співати. Вселяє повагу. Принаймні, мене дуже вражає. Багатоголосся на українській мові - це сильно, звичайно. Розумію по-українськи. І якщо україномовні друзі заводять якусь розмову, підтримую її. Мій молодший син навчається в British school. І там вивчає дві основні мови. Перша, зрозуміло, англійська. Друга - українська. І нехай вдома ми спілкуємося російською, я ніяк не буду впливати на свого сина і не стану висловлювати жодних протестів, якщо при виборі паспорта він віддасть перевагу українському. Тоді вийде, що мої сини - громадяни різних країн. Старший - білорус. Молодший - українець. Але знову-таки я не проти. Все ж Україні багато чим зобов'язаний.

Про мовні проблемах легіонерів "Динамо" в Україні

В свій перший український рік у мене не було проблем з мовою. По-перше, тоді в Києві набагато більше говорили російською. По-друге, по телевізору йшло мінімум передач українською. І якщо я все-таки чогось не розумів, то звертався до сусіда по кімнаті. А тоді ми жили з Олегом Лужним. Висококласний перекладач :). Все ж динамівські хлопці з західної України спілкувалися між собою українською. Хлопцям з Росії було важче. Я пам'ятаю, як плутався Льоша Герасименко. Каже якось: "Так, треба хліба купити, поїхали в перукарню". - "Куди?" - "Ну, в перукарню". - "Леха, це "парихмахерская" російською, там не продають хліб". - "А, йо-майо, я думав, це пекарня". Брати Маковські, до речі, теж якийсь час звикали. "Ходімо, тут є крутий магазин, на вивісці написано, що дуже хороший". - "Що там написано?" - "Ну, "цілодобово". Це ж означає щось типу "офігенно". - "Ні, це значить "круглосуточно". Так і жили :).

Про Каладзе та Деметрадзе

Тільки перебравшись в "Динамо", Кахабер не те що української, російської не знав. Я допомагав йому на перших порах. По місту заскочити в кілька місць, за покупками зганяти, дорогу показати. І ось, пам'ятаю, ми їдемо в машині Києвом. І раптом Каха кладе мені руку на коліно і каже: "Ты сэгодня адын?" Я, чесно, трохи отетерів. Все життя думав, що грузини великі фахівці по жінках, а тут така історія. "З дружиною взагалі-то", - кажу. Тут Каха засміявся. Виявилося, неправильно висловився. Він хотів покликати мене в ресторан і запитати, чи не зайнятий я ввечері. А вийшло якось занадто інтимно :).

Так, Каха - красень. Дуже класна людина. До речі, коли приїхав до "Динамо", взагалі не пив. Ось такий грузин, який не п'є вина. Правда, коли приїжджали його батько і брат, якого, на жаль, викрали після, все було по-справжньому, по-південному. У нашому будинку жили вісім-десять динамівських сімей. І Каладзе періодично звали всіх у гості. Іноді їздили в ресторан. З дружинами, з дітьми. Каха не пив, бо йому було цікавіше повозитися з нашою малечею. При цьому інший київський грузин - Деметрадзе - виявився досконалою протилежністю Каладзе. Він любив тостувати з приводу і без. А грузинські тости - це, звичайно, шоу. Деметрадзе або тато Каладзе починали свою промову з батьків, після бажали здоров'я всім присутнім за столом, а потім плавно переходили на "долгих лэт афицыантам и адмыныстратарам этава рэстарана!" І всіх, хто попадався на очі. Іноді їхні тости розтягувалися хвилин на сім. Тоді ми починали натякати, мовляв, вміст склянки вже закипає :).

Про Лобановського

Валерій Васильович Лобановський навчив мене дисципліні. Кожен гравець київського "Динамо" виконував на полі конкретно те, чого від нього вимагав тренер. Валерій Васильович деколи міг навіть нічого не говорити в роздягальні. Просто виразно дивився, і ставало ясно, що ти неправий. Загальна дисципліна на полі, жорсткість і повна повна прихильність результату.

Ми часто розмовляли з Валерієм Васильовичем по весні. Особливо після зимових зборів, на яких команда дуже багато бігала. Я цього не любив. Наш тренер часто повторював: "Технічно ми відстаємо від багатьох команд. І щоб скласти їм конкуренцію, потрібно бути чудово готовим функціонально". Коли набридло ішачити, я звернувся до Лобановського: "А ми будемо з м'ячем працювати коли-небудь?" І ось тренер покликав мене до себе в номер. Справа була на базі. "Саша, у тебе якесь загострення. Давай-но ти поки підеш в "Динамо-2". Пройде місяць-півтора - повернемося до нашої розмови про тренувальний процес". Добре. Попрацював у другій команді. Повернувся в першу. Але минув рік, і я повів себе так само. Так, у нас був результат, ми виходили до чвертьфіналу Ліги чемпіонів, але мені не подобався стиль підготовки: "Валерій Васильович, нічого не змінюється!" - "Саша, у нас є результат, навіщо щось міняти?" Я знову був запрошений в номери :). "Видно, ти, Саша, в перший рік мене не зрозумів". - "Василич, ви мене на фарт в "Динамо-2" відправляєте?" - "Ні, Саша, це все через загострення твої". І знову посилання. На третій рік я мовчав і виконував роботу, яку пропонував Лобановський. Взагалі, в футболіста може бути своя думка. Але тренер ні під кого не повинен підлаштовуватися. Особливо коли є роками пророблений напрямок і результат.

При цьому, що стосується Лобановського, він умів відчувати колектив і йти назустріч. Кожен раз згадую легендарну історію про Діму Михайленка та сміюся. Ми сиділи на зборі в Руйті. Тоді в команді грав Сергій Федоров. Провели двосторонку. Відразу після влаштували розбір. А Серьога забив зі стандартного положення. Кутовий - його удар - гол. Лобановський сидів на розборі і почав своїм хрипким голосом: "Хто грав з Федоровим?" А він тільки-тільки повернувся в команду. Ніхто не знав, як себе поводитися. Всі мовчали. "Я ще раз питаю: хто грав з Федоровим ?!" Тут Діма Михайленко руку потягнув: "Василич, я знаю, хто грав з Федоровим". - "Хто?!" - "Буре й Могильний". Тоді в НХЛ було багато росіян, а трійка Федоров-Бурі-Могильний робила результат. Після Діміного виступу розбір гри закінчився. Ми всі впали зі сміху. Валерій Васильович поставився з розумінням. Він гумор любив.

Про Белькевича

Пам'ятаю, стали чемпіонами. Кожному належали преміальні. У загальних списках було вказано: хто і скільки хвилин зіграв, хто і скільки приніс користі. І Валику дали 200 доларів. Белькевич піднявся до Василича: "Василич, я щось не зрозумів. У першому колі я зіграв 12 матчів. П'ять забив, сім віддав. Потім у мене травма була. Операція. Через неї друге коло майже не грав. Тільки в кінці став виходити". Василич бере папірці, в яких розписаний внесок гравців команди в чемпіонство: "Так, перше коло все добре. Друге коло ... Так, тут вийшов на заміну на п'ять хвилин - виграли. Добре. Тут не грав - перемогли. Тут вийшов на заміну - програли... Валік, чесно, навіть не знаю, хто тобі такий подарунок зробив. Не розумію, як тобі дали цілих 200 доларів. Забагато щось виходить ":). І що ти йому скажеш? Нічого. Валерій Васильович брав до уваги кінцівку чемпіонату.

27 січня, коли мав святкуватися черговий день народження Валіка, заїжджали на кладовище з хлопцями. Нещодавно був у Києві. Перед поверненням до Мінська знову заїхав до Валіка. Поклав квіти. Часто або сам, або з друзями відвідую Белькевича. Був би Валік живий, покликав би його своїм асистентом у збірну. Але, на жаль, доводиться використовувати умовний спосіб. І, на жаль, попрацювати разом з Валіком вже не вийде... Всі запам'ятають його геніальним футболістом і трохи загадковою людиною. Напевно, Валік пішов у батька. Той - професор математики. В своєму житті прораховував усе. І Валик відповідав. Бачив все поле і легко його розкреслював. Плюс в житті поводився дуже практично. Нікого не підпускав до своєї сім'ї. Не водив безлічі знайомств. Так, ми - абсолютно різні. Може, плюс на мінус і дав дружбу. Я більш жорсткий. Валік за це мене часто обсмикував. І ми вчилися один в одного. Я говорив йому, що потрібно десь і постояти за себе словом чи ділом. Він пояснював мені, як відчувати ситуацію. Коли Валерій Васильович влаштовував мої весняні заслання в "Динамо-2", Валік приходив і казав: "Що ти робиш? Навіщо? Він же все одно не зміниться. Будь хитрішим". Так ми й розуміли один одного. З семи років все ж разом. Життя звело нас і швидко розвело. Або розлучило. Не знаю, яке слово в цій ситуації буде правильним?.. Хоча в цій ситуації все неправильно.

Про Китай

За три місяці в Китаї заробив свою річну українську платню. Якщо люди платять, чому досвідченому футболісту не поїхати? Тим більше я не відправився в Китай туристом. Так, екзотика. Так, за рівнем третя-четверта ліга України. Але досвід. Різноманітність у житті. Знаєш, контраст між Шанхаєм, Пекіном, Гуанчжоу і провінцією колосальний. Я, припустимо, жив в Тяньцзінь. Всього 80 км від Пекіна. Село на 12 мільйонів жителів. І всі на велосипедах. Правил дорожнього руху немає. Постійний туман. О п'ятій ранку бабусі й дідусі виходять в парк займатися ушу. Серйозно. Одного разу сам бачив. Ми прилетіли з ранку після гри і проїжджали повз парк, в якій людей 50 здійснювали синхронні рухи. Я потім запитав одного з тренерів про побачене. Той відповів, що це нормальна практика для Китаю, частина культури. П'ята ранку. Я, звичайно, сильно здивувався. Але виглядало ефектно.

Зараз ви читаєте новину «"За три місяці в Китаї заробив річну українську зарплату" - Хацкевич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі