вівторок, 02 лютого 2016 14:44

"Ракову пулину треба лікувати": Павелко розповів про "договорняки", Шевченка в збірній і поліцію на стадіонах

"Ракову пулину треба лікувати": Павелко розповів про "договорняки", Шевченка в збірній і поліцію на стадіонах
Андрій Павелко. Фото: sport.ua

Президент Федерації футболу України Андрій Павелко в ефірі радіо "Вести" дав свою оцінку найбільш актуальним проблемам вітчизняного футболу. Зокрема, він розповів про...

Про результат перебування майже рік на посаді

Одна з головних ракових пухлин - це боротьба з договірними матчами і Закон, я вдячний колегам по парламенту, які підтримали Закон про боротьбу з корупцією в спорті *, і цей закон був прийнятий. Вперше в нашій країні взагалі такий спортивний Закон був прийнятий повністю парламентом у двох читаннях, і Президент підписав і ввів у дію цей Закон. Друге, я думаю всім нам приємно вперше в історії українського футболу, - вихід у фінал нашої збірної. Ця подія. І третє, напевно, подія - вперше за програмою "Хет-трик" в Україні були побудовані стандартні стадіони зі штучними полями. І я думаю, що це, ну, напевно, хороша подія для того, щоб не говорити, що складні часи і що все дуже погано в країні, а говорити про те, що необхідно робити і ті радісні емоції, що ми побачили і в київській області, і в черкаській області дають нам впевненість у тому, що цю програму необхідно буде в наступному році посилювати і розширювати географію цих полів.

Про боротьбу з корупцію в футболі

Вже сьогодні, назвемо так - попередньо, ми побачили, що багато клубів самі провели внутрішні розслідування. Самі, ніхто їх не примушував. Самі принесли - з наданням свідчень. Тому що, коли почав діяти Закон, там теж є хороша прописана стаття про те, що ті, хто знають або мають якісь відомості і не повідомили про це правоохоронним органам, - вони несуть таку саму відповідальність. Це дуже хороший сильний Закон, про який багато хто скептично можуть думати, що не буде якихось реальних дій. Я впевнений, що будуть. Тому що приклад сильних європейських таких арештів, я говорив про це, - до 60 людей за один день, говорить про те, що коли це відбудеться, багато хто вже будуть не просто допитувати або проводити внутрішні розслідування своїх внутрішньоклубних ситуацій, але і йти на попередження, щоб ні в якому разі не потрапити за ґрати і найкращі дні своєї кар'єри спортивної провести "в місцях - не таких віддалених". Упевнений, що саме робота всіх разом: громадськості, журналістів, усіх, назвемо так, працівників клубів, регіональних федерацій сприятиме цьому. Це не може відбутися саме по собі. Ракову пухлину треба лікувати. І лікувати такими кардинальними методами. Інакше, на жаль, ми отримаємо те, що футболісти, які були задіяні в різного роду договірних матчах, в підсумку можуть бути вже заграні за національні збірні, за клуби, які є топами в Лізі чемпіонів, і ціна питання їхніх старих домовленостей може вирости в дуже серйозні аргументи, які можуть вплинути на результат вже національної збірної або клубів у Лізі чемпіонів або Лізі Європи.

Про Шевченка в збірній України

З одного боку правильно було б це питання задавати Михайлу Івановичу Фоменку. Упевнений, що те рішення, яке він обов'язково оголосить, і ми зможемо презентувати після 20 лютого - 22-23 лютого - у повному складі тренерський склад, адміністративний склад. Хочу одне сказати, що найголовніша філософія цього питання повинна бути одна: весь тренерський склад, який привів нашу збірну вперше до фінальної частини чемпіонату Європи, зобов'язаний працювати і у фінальній частині. А хто в якому ракурсі - це вже друге питання. Нехай головний тренер визначає. Друге, і в цьому ми з Михайлом Івановичем повністю зійшлися, необхідно задіяти всіх фахівців в Україні, за кордоном, для того, щоб наша збірна якнайкраще підійшла до фінальної частини. Тому що в нас остання підготовка до фінальної частини була в 2005-2006 році, коли наша збірна вийшла у фінальну частину Чемпіонату світу в Німеччині. Сьогодні ми маємо абсолютно інші можливості по-перше - щодо залучення фахівців до штабу, як до адміністративного, так і до тренерського, щоб посилити цей штаб. Назвемо так, нікого не ображаючи, для більш якісної підготовки нашої збірної. Я думаю, що в цьому всі зійдуться. Андрій Шевченко посилити зможе чи не зможе? Я думаю, кожен уболівальник зможе для себе відповісти на таке запитання. Моя думка, що знання його мов, історія його роботи в різних тренерських складах, причому в одних з найсильніших у світовому футболі, думаю, що точно не зашкодить. Але, вирішувати - Михайлу Івановичу. У тому числі і за іншими напрямами, які необхідно на цей період для збірної посилювати.

Про контракт із Фоменком

Всередині колективу збірної, як у тренерському колективі, так і серед гравців, дуже хороша обстановка і один до одного відносини. Немає нічого, що могло б дратувати або вносити питання з підготовки, хто буде після. І гравці знають, що у нас з Михайлом Івановичем повне взаєморозуміння. Якщо так складеться, що у нього буде бажання, у всього тренерського штабу, у гравців працювати наступний цикл, я думаю, що вони зможуть представити своє бачення, і виконком завжди грамотно підійдуть до цього питання. Сьогодні ніхто нікому нічого не нав'язує, ніхто нікого не змушує доопрацювати тільки відбірковий цикл, і ми після цього повинні розпрощатися. Такого питання не варто. Ще раз підкреслю, що всі побажання головного тренера були виконані, а максимальний карт-бланш на підготовку до фінальної частини від Федерації - отриманий. Так що яка має бути підготовка, в якому місці збірну розмістити, де повинні бути проведені збори - це все в компетенції головного тренера і від нас повне "добро" на будь-які побажання.

Про поліцію на стадіонах

Сьогодні питання безпеки масових заходів стоїть одним з найголовніших і в Європі. Ви знаєте, що сталося у Франції недавно, ви знаєте про терористичні атаки і так далі. Сьогодні це питання - одне з найголовніших. Ми не можемо балуватися з цим питанням. І можливість Федерації - це прямий контакт з уболівальниками: знати і допомагати отримувати їм радість то футбольних поєдинків. Але найголовніше ми повинні не забувати, що це і велика відповідальність за життя людей, за здоров'я людей. І в цьому плані не може бути якихось симпатій чи антипатій. Тут має бути чітке виконання вимог європейського союзу з наведення порядку та безпеки наших людей під час футбольних і спортивних заходів. І це була одна з організованих зустрічей з цілого ряду рішень цих питань. Ніхто сьогодні не говорить про те, що поліцейські будуть на трибунах здійснювати вже сьогодні свою діяльність. Ще раз кажу, давайте все-таки йти "Step by Step" і виконувати ті вимоги, які Європейський парламент також ставить перед нами з безпеки наших громадян і наших уболівальників.

Про фінансово проблемні клуби

Навіть у кращі економічні часи для України ми пам'ятаємо криза у футбольних клубах, де ісчезаліцелие клуби з іменами - криворізький "Кривбас", "Арсенал" і інші клуби, які не подавали навіть ознак, що вони погано закінчать. Сьогодні ми розуміємо, що футбол не може бути поза економічної ситуації в нашій країні. З іншого боку, наше завдання зробити так, щоб цей процес був еволюційний, а не, назвемо так, в один день з Прем'єр-ліги зробити першої ліги. До речі - хороший приклад, тому що ми бачимо в першій лізі, в другій лізі хороші економічно стабільні клуби, які цілком можуть вже сьогодні замінити тих старожилів, які вже не справляються з набраним вантажем невирішених проблем. Сьогоднішній Меморандум дав, наприклад, можливість закрити заборгованості перед деякими футболістами, деякими тренерами. Так, дійсно, клубам дали шанс вирішити свої питання. І цей Меморандум був підписаний, в тому числі, і з представниками профспілок футболістів України. І в сьогоднішньому питанні ще точку рано ставити. Ніхто ще сьогодні не вводив ніяких санкцій. Сьогодні у нас стоїть завдання, щоб чемпіонат був закінчений. Наші гравці, які в тому числі грають в єврокубках, за національну збірну, готуються до чемпіонату Європи повинні мати ігрову практику. І сьогодні ввести жорсткі санкції, у тому числі і, наприклад, проти ... "Говерла", "Металіст", "Дніпро" Дніпропетровськ. Там гравці національної збірної. Сьогодні УЄФА дає дуже неоднозначні сигнали про те що необхідно в цьому клубі навести фінансовий порядок. Сьогодні ми намагаємося знайти компроміс для наших українських клубів. Не забувайте, що навколо них працюють і дитячі школи, і цілі академії і клуби там пов'язані з усією інфраструктурою: багато людей зав'язані, наприклад, як зараз в запорізькому "Металурзі". Там дитячу школу вдалося врятувати, вдалося зберегти. В інших клубах також йде піраміда всього футболу в даних регіонах.

Про формат чемпіонату

У Прем'єр-лізі створена робоча група, яка має виробити перехідний або той період, в який український футбол зможе очиститися, перейти на ті, можливо, нові маркетингові та фінансові можливості, які необхідно в нашому футболі проявляти. Ну, і, звичайно ж, чисто вболівальницька позиція, людини, одне з головних завдань якої, щоб у всій країні розвивався футбол, звичайно ж, ідеально - це 16 клубів. Але на сьогоднішній день ми розуміємо, що, в тому числі, й по невиконанню Меморандуму і по реанімації та оздоровленню клубів необхідно взяти саме такий період оздоровлення українського футболу і зробити кілька сезонів по 12 клубів і третій сезон - 16, щоб через цей період ми відновили якість фінансування, при якому ми вже не будемо переживати - скільки клубів дограють чемпіонат. У таких економічних умовах - умовах, коли країна перебуває постійно в такому стресовому економічному стані, говорити про порівняння з 2006-м, 2008-му, навіть 2010-м роком ніхто не може. Зовсім інші реалії і ми повинні бути кризовими менеджерами в тому числі.

Зараз ви читаєте новину «"Ракову пулину треба лікувати": Павелко розповів про "договорняки", Шевченка в збірній і поліцію на стадіонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі