вівторок, 08 грудня 2015 18:04

"Ліон" попрощався зі стадіоном "Жерлан"
7

У суботу 5 грудня французький футбольний клуб "Ліон" провів останній матч на стадіоні "Жерлан". Наступну домашню гру в першості країни команда зіграє 9 січня вже на новій 60-тисячній арені зведеній до Євро 2016.
Останній матч на старій арені "Ліон" програв "Анже" 0: 2. 24 листопада матчі Ліги чемпіонів клуб з третього міста Франції програв бельгійському "Генту" 1: 2, зіпсувавши прощання з легендарним стадіоном і в єврокубках.
Для вітчизняного вболівальника стадіон "Жерлан" в першу чергу пам'ятний перемогою динамівців Києва в Кубку кубків 1986-го року. Саме в Ліоні проходив тоді фінал турніру в якому "Динамо" обіграло 3:0 іспанців "Атлетико" Мадрид. Голи забили Олександр Заваров, Вадим Євтушенко та Олег Блохін, якому вдалося відзначитися і переможному для киян фіналі Кубку кубків 1975-го року.
Ні до того ні після Ліон більше не приймав фінали єврокубків. Особливо це французьке місто згадував тренер динамівців Валерій Лобановський. За спогадами журналіста Валентина Щербачова, який супроводжував "Динамо" в Франції, перед грою Валерій Васильович вирішив прогулятися містом. На одній з вулиць на зустріч Щербачову і Лобановському з-за рогу вийшов натовп іспанських вболівальників. Від гріха подалі кияни заскочили в перші ж двері. Виявилось, що це був порно-кінотеатр. Злякавшись гарячих інчас Лобановський з товаришем придбали два квитки і в темряві під "полуничку" на екрані дві години пересиділи небезпеку.

Після переїзду клубу "Ліон" на нову арену, стадіон "Жерлан" скоріше за все віддадуть місцевій регбійній команді. Так​, наприклад, вчинили в іншому французькому місті Бордо після зведення стадіону для Євро 2016.

Початок будівництва "Жерлану" розпочався в 1914-му році, через Першу світову, тривало воно довгих 12 років.

До кінця 1960-х як і більшість тодішніх стадіонів Франції арена "Ліону" була обладнана велотреком по периметру футбольного поля.
В 1972-му році тут відбувся фінал Чемпіонату світу з регбіліг, що став останній переможним для збірної Великої Британії. Родоначальники гри здолали австралійців. В 1984-му році на в ліоні пройшли дві гри футбольного Євро 1984. Для Кубку світу 1998-го стадіон реконструювали - він став чистофутбольним і вміщував 43 тис. глядачів. Саме на ньому в чвертьфіналі турніру збірна Хорватії Давора Шукера, Алана Бокшича, Звоніміра Бобана каменя на камені не залишила від триразових чемпіонів світу, діючих чемпіонів Європи німців.

Зараз ви читаєте новину «"Ліон" попрощався зі стадіоном "Жерлан"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі