неділя, 16 червня 2019 20:11

Леннарт Юханссон створив Лігу чемпіонів

Леннарт Юханссон створив Лігу чемпіонів
Леннарт Юханссон мав унікальну футбольну пам'ять

4 червня помер 89-річний Леннарт Юханссон - колишній президент УЄФА.

Леннарт починав 15-річним клерком в компанії з виробництва лінолеуму і за двадцять років піднявся до місця в раді директорів. У тому ж районі був офіс стокгольмського АІК: в клубі помітили талановитого адміністратора і запросили його в команду з хокею з м'ячем. Через кілька років Юханссон став босом футбольного клубу, потім - президентом Шведської футбольної асоціації і головною людиною в УЄФА.

Швед керував європейським футболом 17 років - з 1990-го по 2007-й. За цей час він змінив всі головні турніри Європи, навчив УЄФА заробляти і перетворив затишний старий футбол в гіганта з річним оборотом близько 30 мільярдів євро.

До 1991-го Кубок європейських чемпіонів був гранично простим турніром. Тоді в ньому грали тільки переможці своїх ліг - їх було трохи більше тридцяти, так що формат напрошувався сам. КЕЧ складався тільки з плей-оф, після першого і другого раунду йшов чвертьфінал - всього п'ять стадій на виліт. Всі топ-клуби не вміщалися в турнір, а аутсайдери пролітали турнір наскрізь на самовіддачі і фарті. Сюрпризи траплялися майже в кожному розіграші, але не приносили великих грошей.

Очоливши УЄФА, Юханссон насамперед взявся за головний єврокубок. Престиж Кубка чемпіонів був трохи вище сьогоднішньої Ліги Європи: його точно так само ігнорували клуби з деяких топ-ліг, для яких в пріоритеті був більш статусний національний чемпіонат (наприклад, "Юве"). Швед зрозумів, що змінити це можна тільки грошима. На його щастя, в 80-ті на телевізійний ринок вийшли потужні кабельні компанії - вони збільшили конкуренцію і знищили монополію державних ТБ в світі спорту.

Якщо ви запитаєте гравців, про що вони мріють - всі назвуть фінал Ліги чемпіонів

У сезоні-1991/92 в КЕЧ вперше з'явилася групова стадія. Правда, в турнірі брало участь всього 32 команди, а групи починалися після перших двох раундів, їх переможці відразу виходили в фінал.

У наступному році все було дуже схоже, але вже під новою вивіскою: після ребрендингу турнір став Лігою чемпіонів. Розвал радянського блоку привів в УЄФА нові країни, а потім Юханссон зробив другий геніальний хід: збільшив число учасників з топ-чемпіонатів. Ліга чемпіонів стала найбільш конкурентними і статусним клубним турніром планети. Її хотіли дивитися всі.

"Тепер це головний клубний турнір в світі, - підсумував Юханссон в інтерв'ю Associated Press в 2010-му. - Приблизно 200 країн купують трансляції. Якщо ви запитаєте гравців, про що вони мріють - всі назвуть фінал Ліги чемпіонів".

Після цього Юханссон взявся за Євро. Розпад СРСР і поступовий розвал Югославії значно збільшили строкатість відбіркового турніру і зажадали більшої квоти в фінальному раунді - в той час він тривав два тижні і складався з восьми команд, які виходили з груп у півфінали. Новий формат презентували на Євро-96 в Англії: 16 збірних, чвертьфінальна стадія і більше трьох тижнів кайфового футболу.

Рішення було експериментальним і закріпилося тільки після тотального успіху. Англійський турнір майже наполовину складався зі східних команд (п'ять з них вийшли у фінал вперше), здавався дуже екзотичним і побив рекорди по прибутку (доходи в порівнянні з Євро-92 виросли на 365%) - задоволений Юханссон потім заявив, що Євро вийшов цікавіше ЧС -94.

При Юханссоні чемпіонати Європи стали одними з найбільш касових спортивних турнірів. Його перший Євро - 1992 рік, проведений за старим форматом - приніс всього 40 мільйонів євро. Доходи від Євро-2008 (турнір на наступний рік після відходу Леннарта) перевищили 1,35 мільярда.

Одночасно Юханссон боровся з Зеппом Блаттером. У 1998-му швед програв на президентських виборах в ФІФА і звинуватив суперника в підкупі виборців, а через кілька років додав до старих нападок додалися звинувачення у фінансовій бездарності. Тоді всі більш-менш спокійно поставилися до сварки двох хижаків і критику Леннарта списали на досаду, але корупційний скандал 2015 го підтвердив правоту шведа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блаттер і Платіні ніколи не зможуть повернутися у футбол - Юханссон

Ворожнеча з Блаттером коштувала Юханссону поста в УЄФА. На виборах-2007 Блаттер обіцяв Леннарта підтримку, але обдурив і підтримав Платіні (Мішель працював з Зеппом в ФІФА) - француз виграв і став президентом замість Юханссона.

Зараз ви читаєте новину «Леннарт Юханссон створив Лігу чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі