четвер, 25 травня 2017 11:09

Гітлер відмовився вручати медаль чорношкірому атлету

Гітлер відмовився вручати медаль чорношкірому атлету
Джессі Оуенс на Олімпіаді в Берліні став чотириразовим олімпійським чемпіоном

25 травня 1935 року американський бігун 22-річний Джессі Овенс установив 4 світові рекорди. Майбутній рекордсмен народився в багатодітній сім'і. Батьки мали трьох доньок і семеро синів. Родина проживала в Алабамі, але згодом виїхала до Клівленда.

З дитинства майбутній чемпіон важко працював: розносив товари, вантажив, ремонтував взуття. У 14 років на уроці фізкультури пробіг 220 ярдів (201 м) за 22,9 с. Згодом у 43-річному віці легко повторив цей результат. 15-річним пробіг стометрівку за 10,8 с й стрибнув у довжину на 7 м 61 см.

Джессі добре грав у бейсбол, американський футбол і був капітаном баскетбольної команди. 25 травня 1935 року впродовж двох годин побив світові рекорди в бігу на 100 м (10,2), 220 ярдів (20,3), 220 ярдів з бар'єрами (22,6) та стрибках у довжину – 8 м 13 см.

1936 року поїхав на Олімпіаду до Берліна, де став чотириразовим олімпійським чемпіоном. Виграв забіги на 100 і 200 м, естафету 4×100 метрів і стрибки в довжину. В кожній дисципліні встановив олімпійський рекорд.

Перемога Оуенса розлютила Адольфа Гітлера. Він відмовився вручати медаль чорношкірому. МОК навіть зробив зауваження фюреру. Мовляв, або ви вручаєте нагороди всім, або нікому. Тодішній лідер Німеччини вибрав останній варіант.

– Я не ображаюся на Гітлера, – сказав згодом чемпіон. – Куди більше мене образили Рузвельт і Трумен, які не прислали навіть вітальної телеграми.

Але офіційний прийом на його честь відбувся. Джессі Овенс піднявся вантажним ліфтом до готелю "Волдорф Асторія". Казав, що зробив так, побоюючись расистів. У 23 роки він залишив університет. Щоб заробити грошей для численної родини погоджувався на найдурніші пропозиції: бігав проти скакових коней, собак і кенгуру. Після війни ФБР звинуватила чемпіона у зв'язках із комуністами, але згодом вибачилась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майбутній виконавець ролі Тарзана став олімпійським чемпіоном

Джессі Овенс помер 1980 року, не доживши до 67 років. Причина – рак легенів. Славетний спортсмен щодня викурював по пачці цигарок.

Зараз ви читаєте новину «Гітлер відмовився вручати медаль чорношкірому атлету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі