понеділок, 11 липня 2016 14:10

"Євро-2016 отримав того чемпіона, на якого заслуговував" - експерт

"Євро-2016 отримав того чемпіона, на якого заслуговував" - експерт
Фото: EPA

Оглядач чемпіонату Іспанії у журналі "Футбол" Ігор Яслик поділився з Gazeta.ua своїми враженнями від чемпіонату Європи, який минулої неділі завершився у Франції.

"Однозначно, чемпіонат не сподобався. За середньої результативності бували турніри гірші (Євро-1996, 1992 і особливо 1980), але з цих трьох я бачив лише турнір 1996-го. До того ж нинішній Євро ще може опустити планку результативності. Цікаво, що на стадії плей-офф результативність зросла. Це можна пов'язувати з тим, що залишилися найсильніші, які жорстоко карають за помилки. Ну і розгроми підтягнули кількість голів. Але чи сильно подобаються розгроми в одну хвіртку на кшталт Німеччина-Словаччина (3:0), Бельгія-Угорщина (4:0) або Франція-Ісландія-5:2?

Середній рівень Євро став нижчим. Зовсім не здивований тим, що його виграла Португалія, зігравши без Роналду краще, ніж із ним. Турнір отримав того чемпіона, на якого заслуговував. Вісім додаткових збірних в сенсі якості гри очікувано нічого доброго не дали. Сподобалися і здивували Угорщина та Ісландія. Але тут можна говорити про відпочатку невисокі очікування. Адже ми, насамперед, не грою їхньою захоплювалися, а несподіваними результатами, відчуттям казки. Плюс уболівальники цих команд у ролі підтримки були приголомшливими.

Якщо про тренерів, то з хорошого боку зазначу Йоахима Льова (Німеччина), Антоніо Конте (Італія) і Бернда Шторка (Угорщина). У всіх цих команд видна згадана чітка структура гри. Угорці в якийсь момент просто вперлися в стелю і були розгромлені щойно "пішли рятувати батьківщину" в грі з Бельгією. Конте змушений зробити ставку на захист, тому що всі його зірки зосереджені біля своїх воріт. Проте, Італія зразково-показово розібралася з Бельгією та Іспанією, а Німеччині поступилася лише у пенальті. Що стосується Льова, то вже Кубок світу-2014 показав, що Німеччина перейшла до прагматичнішого стилю ведення гри. Адже феєричний футбол з домінацією атаки над захистом нічого не дав бундестіму 2008-2012 років: або з'являлася ще крутіша в атаці Іспанія, або Італія рвала на контратаках. Льов змушений постійно реагувати на травми провідних виконавців, до того ж він ще й був обмежений поганою формою Мюллера та Озіла. Втім, Німеччина дісталася півфіналу! В цілому ж, розчарувань куди більше. І я б потихеньку говорив про ось яку тенденцію: перемога Іспанії на Євро-2008 означала прихід ери романтиків. Схоже, ця ера закінчується, якщо вже не закінчилася", - впевнений журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисник "Реала" визнаний найкращим гравцем фіналу Євро-2016

Нагадаємо, переможцем Євро-2016 стала збірна Португалії, забивши єдиний м'яч французам у додатковий час.

Більше про підсумки турніру читайте в найближчому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Євро-2016 отримав того чемпіона, на якого заслуговував" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі