Україну заселяють нові комахи

Автор: facebook.com
  Сонечка  обсіли­  стаканчики з напоєм на пляжі в Маріуполі на Донеччині. У липні цих комах у прибережних районах було ­незвично багато, ­пересувалися великими зграями. Вони розмножи­лися, бо через підвищену вологість і велику кількість зелені зросла популяція тлі, якою харчуються
Сонечка обсіли­ стаканчики з напоєм на пляжі в Маріуполі на Донеччині. У липні цих комах у прибережних районах було ­незвично багато, ­пересувалися великими зграями. Вони розмножи­лися, бо через підвищену вологість і велику кількість зелені зросла популяція тлі, якою харчуються

За останні 10–15 років в Україні видозмінилося життя комах. Зникають звичні жуки-олені, туруни, златки, метелики-верховинці, підсрібники, меншає бджіл. З'являються нові види сарани, комарів, молей, мух. Поширені в нас комахи інакше поводяться, розмножуються, мігрують.

— Майже на всіх курортах Чорного й Азовського морів ми спостерігали нашестя сонечок, — каже 48-річний Григорій Попов з Інституту зоології ім. Івана Шмальгаузена Національної академії наук України. — Сонечка — хижаки. Мігрували у прибережні райони, бо там розвелося багато попелиць, яких їдять. Ті множаться, бо гарно перезимували рослини на тлі вологої весни та літа. У природі все пов'язане. Сонечка долітають до моря й зупиняються, бо не можуть перелетіти. Пересуваються узбережжям.

Цьогоріч люди скаржилися на хрущів.

— Їхня кількість не зросла. Весна тривала три тижні замість трьох місяців. Усі хрущі вилетіли одразу, утворилися зграї. Міграції та коливальні явища в природі — норма.

Які комахи зникають?

— Через обробку агропромислових культур пестицидами меншає бджіл. Біда не в тому, що в нас не буде меду. А в тому, що нікому буде запилювати рослини, впадуть врожаї.

Через хімікати зникають метелики-верховинці, підсрібники, с, сірчанки. Вони теж запилювачі. Гинуть степові комахи, бо ті землі розорюють. Наприклад, уже не зустрінеш степового коника-товстуна.

Щезає жук-олень. Його не можна знищувати, бо занесений до Червоної книги України. Але личинки живуть у старих дубах. Люди випилюють ліси, це вбиває мільйони особин. З жуком-носорогом справи кращі. Він відкладає яйця в гнилу тирсу, якої поки що вдосталь, та у гниле коріння груш, яблунь, горіхів.

На місце зниклих видів приходять інші. Чим це загрожує?

— Загрозу становлять не комахи, а їхня кількість. І хвороби, які можуть перенести.

Літня спека сприяє сарані. Вона мігрує до нас переважно з Краснодарського краю Росії, бо там бракує їжі. Загроза в тому, що швидко розмножується. Осередки цих комах треба знищувати, доки не пізно. Втратимо момент — шкоду вимірюватимемо мільйонами гривень. Бо велика зграя сарани важить тисячі тонн, зжирає все — поля, кущі, дерева. В Африці через це від голоду страждають цілі народи. Загрозою є і наша, місцева сарана, яка може поширитися у спекотні роки.

Із 2000-го в Україні живе каштанова міль. Її завезли з Македонії. З'являються тропічні комарі, які були тільки в Африці та Північній Америці. Вони переносять збудники лихоманки Західного Нілу й інших гарячок. За рік, два, 10 ця хвороба може дійти до України. У людей, які живуть біля аеропортів у Західній Європі, фіксують випадки цих хвороб.

П'яту частину врожаю планети з'їдають комахи, за даними Все­світньої організації харчування. Але люди виривають їжу в комах — труять їх пестицидами.

Як боротися зі шкідниками?

— У природі немає однозначно шкідливих комах. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки таким не вважають колорадського жука. Живе в гористій місцевості, не шкодить. Став заважати, коли людина завезла його на картопляні поля та в Європу.

Знов стає популярним біологічний спосіб захисту рослин. Науковці виводять комах-хижаків, які знищують комах-шкідників. Агрохолдинги у світі мають власні біолабораторії. Виводять клопів, кліщів, мух. Хижі мухи-ценозії нагадують звичайних кімнатних, але менші. Їх селять у теп­лицях. З'їдають шкідників на оранжерейних рослинах.

— У західних і південних областях України шириться біла цикадка, — говорить ентомолог 60-річний Василь Чумак з Ужгородського національного університету. — Виглядає, як пушок на деревах. Ці комахи випивають сік із рослин.

Недавно в Україні з'явилася виноградна мінуюча міль. Потрапила з Іспанії. Прогризає в рослинах ходи — виглядають, як візерунки.

З 2010 року в південних областях країни завелася динна муха. Разом з баштанними потрапляє в інші регіони. Як і американська вишнева муха.

Кількість комах змінюється внаслідок діяльності людини. На пшеничному полі комах більше, бо його не так обробляють пестицидами, як соняшник, ріпак чи сою.

Зараз ви читаєте новину «Україну заселяють нові комахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі