Нойлерів тримати вигідніше за домашніх курей

Автор: ФОТО НАДАВ ВОЛОДИМИР ЛЯШОК
  На зиму курям Брама господарі надівають на спину тканинні накладки, бо ті лисіють. Пір’я втрачають через нестачу кальцію, фосфору й сірки. Щоб збагатити корм цими елементами, в нього додають глауберову сіль
На зиму курям Брама господарі надівають на спину тканинні накладки, бо ті лисіють. Пір’я втрачають через нестачу кальцію, фосфору й сірки. Щоб збагатити корм цими елементами, в нього додають глауберову сіль

— Яких тільки курей не вирощував. Вони або міцні здоров'ям, або швидко ростуть. Все разом не буває, — каже Володимир Ляшок, 57 років, із села Бахтин Ізюмського району Харківської області.

Вирощує птицю породи Орпінгтон, Брама і Голошийка. Їм не потрібні особливі умови й вони добре сходяться з іншими породами. Курчата стійкі до падежу.

— Біда, що лисіють на зиму через авітаміноз. Пір'я сиплеться, коли мало кальцію, фосфору й сірки. Тому додавав тричі на день у годівницю по граму глауберової солі. Коштує така від 25 гривень за кілограм.

Також залисини виникають від стрибків півня на курку. Для захисту птиці господар надіває на них накладки із старих джинсів.

— Найвигідніші — нойлери. Це оновлена версія бройлерів. Їх утримувати майже в половину дешевше, ніж інших курей. Дають і м'ясо, і яйця.

Нойлери починають нестися в 4–5 місяців. За рік дають до 170 яєць. Ті крупні, з насиченим помаранчевими жовтками. З 80% виводяться курчата.

— Їм для набору ваги не так потрібен комбікорм. Я просто випускав на вигул і вони гарно росли. Догодовував рисом, кукурудзою, соєю та черв'яками. На п'ятий місяць нойлери важили до 4 кілограмів. Тоді вже готові до забою. М'ясо в них солодкувате й рівномірно розподілене по тушці.

Взимку раз на місяць протягом тижня на 1 кг корму додає 50 г рибного або м'ясо-кісткового борошна і 200 г сиру. Це заповнить нестачу білків.

— Курям перемелюю кукурудзу, пшеницю, ячмінь, соняшникову й соєву макуху. Додаю до їжі крейду, кормові дріжджі, яєчну шкаралупу — щоб отримували якнайбільше вітамінів.

Для профілактики купує у ветаптеці препарати від паразитів.

— В мене кури живуть на підстилці з тирси, соняшникового лушпиння, солом'яної січки та подрібненої кукурудзи. Влітку товщина була до 7 сантиметрів, взимку — 10. Щоб неслися, температура в курнику не має падати нижче 12 градусів тепла. Треба досвічувати приміщення. Звичайні лампи не дають ефекту. Потрібне біле світло люмінесцентних енергозберігаючих. Слід збільшити світловий день до 11–12 годин.

Щоб птиця краще неслася, на зиму сушить конюшину, люцерну та кропиву. Заготовляє посічену хвою, ягоди калини та горобини. Кілька разів на тиждень ріже капусту й моркву.

Зараз ви читаєте новину «Нойлерів тримати вигідніше за домашніх курей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі