Рік Тигра зустрічають у чорно-золотистому одязі

Автор: УНІАН
  Зрубані новорічні ялинки стоять у теплому приміщенні до трьох тижнів. Далі всихають і осипаються. Живі в горщиках витримують довше. Однак після свят їх варто перенести до прохолодного приміщення. Від тепла хвоя прокидається від зимової сплячки. Дерево може загинути, коли його повернуть надвір
Зрубані новорічні ялинки стоять у теплому приміщенні до трьох тижнів. Далі всихають і осипаються. Живі в горщиках витримують довше. Однак після свят їх варто перенести до прохолодного приміщення. Від тепла хвоя прокидається від зимової сплячки. Дерево може загинути, коли його повернуть надвір

За східним календарем 2022-й буде роком Блакитного водяного тигра, норовливого й гордого хижака. Аби здобути його прихильність, рік зустрічають у чорно-золотистому одязі, під смуги хижака.

— Тигру подобаються чорний, золотистий, жовтий і всі відтінки блакитного — кольору його стихії, — розповідає столична декораторка Таміла Чехович. — Ці барви мають бути на святковому столі та ялинці. Від червоного відмовтеся, він дратує тигра. Стіл і оселю прикрашайте природними матеріалами. Замість зрубаної краще поставте ялинку в горщику.

Сосни, ялини та ялиці в горщиках коштують від 240 грн за 60-сантиметрове дерево. Заввишки 1 м обійдеться у 1,6 тис. грн. Стоять у кімнаті до 10 днів. Більше тримати не варто, бо від тепла хвоя прокидається від зимової сплячки. Дерево може загинути, коли його повернуть надвір.

— Ялинку в горщику ставте подалі від обігрівачів, — каже Олександр Волощук із столичного садового магазину. — Найкраща температура в кімнаті — 20 градусів, вологість — 50 відсотків. Хвойні поливають раз на день. Після свят переносять у прохолодне місце, наприклад, на балкон. Весною висаджують у ґрунт.

У великих містах дерева в горщиках можна взяти напрокат.

— Раніше ми давали в оренду блакитні 2-метрові ялинки, — продовжує Олександр Волощук. — Але люди не доглядали їх, дерева всихали. Тепер лише продаємо.

Штучна ялинка коштує від 500 грн. З декоративними шишками та білими кінчиками — від 700 грн. Блакитна обійдеться від 1,5 тис. грн. Виглядають не гірше за живих. Не псуються, не осипаються, їх можна мити. Служать до 10 років.

Ялинку обирають залежно від розміру кім­нати. У високі просторі вітальні ставлять ­заввишки 2,5 м, із великими прикрасами, ­поряд розміщують фігурки оленів, Діда Мо­роза, Снігурки.

— У маленькі вітальні раджу брати низьку ялинку, ставити на комод, — каже декораторка Таміла Чехович. — Краще більше прикрасити квар­тиру, а не дерево.

На ялинку радить повісити символ року — іграшкового тигра. Це принесе удачу.

— Тигр любить все по-багатому. На деревце чіп­ляйте великі банти, квіти, метелики з тканини, — продовжує. — Рясно підсвічуйте гірляндами. Спочатку їх накручують на стовбур, потім вішають іграшки. Якщо зробити навпаки, буде видно шнури гірлянди.

Великі прикраси кріплять на нижні гілки, маленькі — на горішні.

— Обирайте блакитні, чорні й золоті іграшки, — говорить Таміла Чехович. — Верхівку накрийте конусом, зіркою, янголям чи сімейним фото.

Перед роком Тигра в будинку розкладають святкові подушки. На вікнах зображають сніжинки. Використовують трафарет, який замальовують розведеною у воді зубною пастою.

На стіл кладуть скатертину з натуральних матеріалів — льону, бавовни. В центрі ставлять вазу із святковою композицією.

— Це скріплені між собою хвойні гілочки, прикрашені іграшками чи цукерками, — каже Таміла Чехович. — На шпажку нанизують лимони чи лайми. Такий "букет" розкішно виглядає.

— Тигр — хижак, тому на святковому столі має бути вдосталь м'яса, — розповідає 40-річна Ольга Тіщенко із Запоріжжя, організаторка святкових бенкетів.

На дорослу людину готують 1 кг страв — 150 г холодних закусок, 200 г салатів, 250 г основної страви, 100 г гарніру, 200 г десерту. На дитину треба вдвічі менше.

— На перший стіл ставте два-три види нарізки, канапки з ікрою чи рибою. Два салати — легкий овочевий і важчий на майонезі. Для другої подачі готують одну основну страву — курку, качку, яловичину. На гарнір запікають овочі чи сир у клярі. З десертів популярні капкейки, мінітортики та легкі фруктові салати.

На гостя-чоловіка закуповують 0,5 л горілки чи коньяку, на жінку — 0,75 л вина чи шампанського. Дитина випиває до 1 л соку.

— Не раджу багато готувати олів'є, запікати більше однієї основної страви та робити декілька закусок. За ніч їх не з'їдять, а наступного дня вони обвітряться. Краще приготувати свіжий курячий бульйон і легкий овочевий салат.

Зараз ви читаєте новину «Рік Тигра зустрічають у чорно-золотистому одязі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі