Масаж покращує кровобіг вимені

— Вим'я нетелів треба готувати до лактації, — говорить ветеринарка 40‑річна Валерія Килименко з Марганця Дніпропетровської області. — Починати з розминання руками, далі можна застосовувати пневмомасажер.

Спершу радить злегка погладжувати дійки. Коли тварина звикне, можна переходити до масажу правої та лівої частини вимені поздовжніми, поперечними та зигзагоподібними рухами. При цьому шкіру розтирати й витягувати в бій дійок. Це покращить кровообіг і захистить від застійних процесів чи набряків. Масаж закінчити кількома легким підштовхуваннями, повторюючи рухи теляти при смоктанні молока. Так привчати худобу варто з шостого місяця тільності рано і ввечері хоча б по 4–5 хв. Така ж послідовність дій і з пневмомасажем. Прилад подібний до щітки, що вібрує. Коштує від 700 грн.

— Тільки починати треба з 30 секунд і за тиждень доходити до 5 хвилин. Апарат хоч не надто шумний, але хтозна, як на нього відреагує худоба. Як хвицне, то і його поб'є, і вам нашкодить.

Також для призвичаєння нетелів корисно вим'я з кожного боку гріти тепловою лампою потужністю 400 Вт на відстані 50 см. По часу — стільки ж, як і масаж. Підходить для полохливих тварин.

— Яку б процедуру не вибрали, має закінчитися за два тижні до планового отелу.

Зараз ви читаєте новину «Масаж покращує кровобіг вимені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі