середа, 14 серпня 2019 11:16

Вражає: американець проаналізував становище української мови

Вражає: американець проаналізував становище української мови
Американський дослідник порадив українцям створювати власну поп-культуру Фото: ukrinform.ua

Американський дослідник української та білоруської мов Курт Вулгайзер переконаний, що влада має зацікавити громадян у вживанні рідної мови.

"Становище української мови вражає тим, що більшість українців визнають її рідною. Але коли йдеться про щоденне використання цієї мови, то у деяких регіонах України це мова "зменшеної культурної вартості". До цього призвела мовна асиміляція місцевого населення, внаслідок якої українську мову практично винищили на цих територіях", – розповідає філолог в інтерв'ю Укрінформу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Скільки треба ще вдаритися в штангу" - дипломат розкритикував мовну політику президента

Ситуацію порівнює з Ірландією та Білоруссю. Там також поступово намагалися витіснити місцеві мови. Але при цьому Україна більше схожа на Каталонію, тому що там відбувається відродження мови. Збільшення масштабів українізації вбачає у створенні української поп-культури.

"Музика та українські книги мають велике значення для подальшого збільшення вжитку української мови, але найскладніше схилити середньостатистичного громадянина до спілкування українською. Мова про робітничий клас, так званого "обивателя". Для цього необхідно створити поп-культуру українською та з українським змістом. У цьому визначальну роль має відігравати культурна та політична еліти країни", – каже дослідник.

Також Вулгайзер підкреслив, що зацікавлення українською мовою у світі швидко зростає. Наприклад, багато університетів у США впроваджують її викладання.

Англомовний блогер і лінгвіст Поль Йоргенсен пояснив різницю між українською та російською. Вони лексично споріднені на 62%.

"Лексична спорідненість із польською, словацькою та білоруською мовами в Україні значно вища, ніж із російською", - розповідає автор у відеоролику на Youtube.

За його дослідженнями, українська має 70% однокореневих слів із польською, 66% - зі словацькою та 84% - з білоруською. У період Київської Русі старослов'янська мова була спільною для всіх. Різні траекторії її розвитку виникли пізніше через впливи на Україну та Росію різних народів і держав.

Зараз ви читаєте новину «Вражає: американець проаналізував становище української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі