пʼятниця, 18 жовтня 2024 16:24

Уникнете фамільярності: коли у розмові недоречно використовувати пестливі слова

Уникнете фамільярності: коли у розмові недоречно використовувати пестливі слова
Чотири причини, чому пестливі слова у розмовах можуть стати недоречними Фото: pinterest

Зменшувально-пестливі форми слів часто додають тепла та дружньої атмосфери у спілкуванні. Проте в офіційних або серйозних ситуаціях вони можуть виглядати недоречно.

Використання таких форм у ділових переговорах, офіційних документах чи спілкуванні з незнайомими людьми може створити враження надмірної фамільярності. Тому важливо знати, коли і з ким варто обирати стриманіші форми слів, щоб підтримати відповідний тон розмови.

Тренер з ораторського мистецтва Ольга Мацьопа називає чотири причини, чому варто уникати їх вживання в певних контекстах.

Втрата професіоналізму. У діловому спілкуванні або на офіційних заходах використання пестливих форм може створити враження несерйозності або легковажності.

Зниження авторитету. Якщо хочете підкреслити свою експертність або компетентність, занадто м'яка або "домашня" мова може знижувати вашу вагу як професіонала.

Невідповідність контексту. У наукових, технічних або офіційних текстах чи виступах пестливі форми можуть виглядати не відповідними темі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як легко відповісти на незручне питання: "Скільки ви заробляєте?"

Можливість неправильного тлумачення. Пестливі форми можуть створити хибне враження близькості або фамільярності, що не завжди бажано.

Ці форми краще використовувати у невимушеному, дружньому спілкуванні, де вони сприяють теплоті та доброзичливості, порадила Ольга Мацьопа.

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть не помічаємо.

Ці фрази пригнічували ініціативу, змушували людей замовкати і "не висовуватись". Розповідаємо про них.

Зараз ви читаєте новину «Уникнете фамільярності: коли у розмові недоречно використовувати пестливі слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі