четвер, 28 лютого 2019 10:59

Українською заговорять всі - від депутатів до поліцейських: як збираються вирішити мовне питання

Українською заговорять всі - від депутатів до поліцейських: як збираються вирішити мовне питання
Прогнозують прийняння мовного закону до виборів президента Фото: Zik

Верховна Рада готується до прийняття закону про українську мову. Він вплине на освіту і культуру, держслужбу та процес отримання громадянства.

Проект передбачає повний перехід на українську. Державна мова буде в усіх сферах життя.

На якій стадії розгляду законопроект?

Працювати із законопроектами про українську мову у Верховній Раді почали у жовтні 2018 року. Розглянули 4 законопроекти.

Найбільше голосів 4 жовтня набрав законопроект № 5670-д. Його відправили на доопрацювання до другого читання. В процесі роботи народні депутати подали близько 2 тисяч правок.

"Ми будемо його розглядати кілька пленарних тижнів. Думаю, що фінальне голосування відбудеться у другій половині березня", — прокоментував Obozrevatel глава комітету з питань культури Микола Княжицький.

Які зміни передбачає мовний закон?

Дошкільна, середня, вища, а також позашкільна освіта повністю перейде на державну мову. Російська буде виключена з освітньої системи, формально вона може бути як одна з мов національних меншин.

ЗМІ, телебачення і реклама також перейдуть на державну. Всі зареєстровані в країні організації та суб'єкти власності виготовляють вивіски і рекламні таблички виключно українською.

На телебаченні і радіо зберігаються квоти. Окремі умови для кримськотатарських каналів - квота на українську зберігається на рівні 40%. Інтернет-видання отримають право публікувати статті двома і більше мовами в разі, якщо у них буде доступна українська версія.

Створені в нашій країні фільми мають демонструватися в кінотеатрах українською. Використання інших мов у фільмах можливе, але тільки з субтитрами. Іноземні фільми для показу в кінотеатрах мовою оригіналу повинні титрувати. А тим фільмам, в сюжеті яких виявлять приниження чи образу української мови, буде відмовлено у видачі ліцензії.

Розважальні заходи, різного роду культурні конференції та фестивалі — державною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мережу охопив мовний флешмоб

Кожен громадянин зобов'язаний знати українську. При цьому держава створює всі умови для її вивчення — в законі навіть прописано організація спеціальних курсів для "дорослих", на яких кожен охочий зможе підтягнути граматику або навички спілкування.

Іноземці, які хочуть отримати громадянство — вони повинні скласти спеціальний тест на знання української.

Буде створена Національна комісія стандартів державної мови з урахуванням рекомендації Ради Європи з мовної освіти (CEFR). Буде видавати сертифікати про знання української. Система перевірки рівня володіння мови адаптується до загальносвітової практики. Будуть введені відповідні сертифікати про початковому рівні (А1-А2), середньому (В-1-В-2) і високому (С1-С2).

Держслужбовці, депутати всіх рівнів, офіцери, службовці за контрактом, лікарі комунальних та державних лікарень, директори шкіл, адвокати, нотаріуси, рядові і сержанти Національної поліції та інших правоохоронних органів зобов'язані будуть користуватися державною мовою.

Як каратимуть порушників?

Порушників штрафуватимуть. Якщо порушення трапилося у сфері освіти, культури, електронних інформаційних систем, поштового зв'язку — штраф складе від 3,4 до 5,1 тис. грн.

За присутність неукраїнського контенту в ефірах або на радіо — штраф від 8,5 до 10,2 тис., а у друкованих газетах — від 6,8 до 8,5 тис. грн.

За порушення правил у розміщенні реклами — 5,1 до 6,8 тис. грн.

Держслужбовець, який постійно буде нехтувати мовою, має заплатити штраф до 6,8 тис. грн.

Спробу ввести багатомовність в Україні прирівнюють до спроби повалення конституційного ладу. За таке порушення загрожує до 10 років в'язниці.

Хто буде стежити за цими порушеннями?

Для контролю за рівнем володіння державною мовою запровадять посаду Уповноваженого мовного інспектора. Його призначить Кабмін із запропонованих кандидатур. Інспектор зможе безпосередньо звертатися до правоохоронців і вимагати карати за порушення закону.

25 лютого спікер Андрій Парубій на погоджувальній нараді розповів про роботу над мовним законом.

"Як тільки комітет з питань культури підготує до другого читання закон про державну мову, ми перейдемо до його розгляду. Сьогодні і комітет і юридичне управління вже завершили розгляд. Тому у четвер перейдемо до блоку з питань культури і в ньому перейдемо до розгляду питання про державну мову", - заявив Парубій.

Зараз ви читаєте новину «Українською заговорять всі - від депутатів до поліцейських: як збираються вирішити мовне питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі