понеділок, 25 лютого 2019 11:17

Рада візьметься за мовне питання

Рада візьметься за мовне питання
Цього тижня народні депутати зберуться у сесійній залі. Фото: УНІАН

Цього тижня Верховна Рада розгляне закон про державну мову. Про це сказав спікер Андрій Парубій на погоджувальній нараді.

"Розпочнемо роботу з розгляду проекту закону про внесення змін до Житлового кодексу щодо забезпечення прав власників.

Після того буде блок питань національної безпеки і оборони. Є низка законів, близько 5-6 питань. Зокрема про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України. Йдеться про спільні навчання з військовими соратниками з Канади, США.

Другим блоком розглянемо питання по ДБР", - розповів він.

Також у вівторок парламент розгляне призначення позачергових місцевих виборів.

У середу "традиційно пропонуються ратифікації".

"У четвер розглянемо проект закону щодо внесення змін до Митного кодексу.

І як і домовлялися. Як тільки комітет з питань культури підготує до другого читання закон про державну мову, ми перейдемо до його розгляду. Сьогодні і комітет і юридичне управління вже завершили розгляд. Тому у четвер перейдемо до блоку з питань культури і в ньому перейдемо до розгляду питання про державну мову", - заявив Парубій.

"Усвідомлюю, що розгляд цього питання буде тривати певний час. Більше як 2, 5 тисячі правок. Це може тривати і тиждень і 3-4 дні", - зауважив спікер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Так, будемо підкупати пенсіонерів" - Порошенко

4 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про мову №5670-Д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Єдиною державною мовою, за документом, в Україні є українська.

Публічне приниження чи зневага української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Рада візьметься за мовне питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі