понеділок, 04 вересня 2017 16:33

"Треба припинити говорити про українізацію" - мовознавець

"Треба припинити говорити про українізацію" - мовознавець
Юрій Шевчук пропонує відмовитись від терміну українізація. Фото: "Гречка"

Український мовознавець Юрій Шевчук вважає, що підвищення статусу української мови є запитом більшості.

"Люди почувають себе дискримінованими у власній країни. Ми повинні перестати говорити про українізацію. Це не українізація, а будівництво демократії. Повернення голосу для народу, який цього голосу був позбавлений багато поколінь. Я не говорю тільки про українців. Але якщо не чують більшості, то меншості й поготів не почують. Люди, які нібито захищають українську мову, мене не переконують, бо якби вони й справді захищали людські права, то Росія була б першою демократією в світі", - каже мовознавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Василіса Фролова попросила пробачення в української мови

"Це маніпуляція, щоб лишити цей стан таким, який він є. Для мене русифікація є насамперед ментальною. Мовна русифікація - це лише функція від ментальної. Ми постійно чуємо: не чіпайте, не поділяйте країну, залишіть так, як є. І в кінці цього буде злиття України й Росії", - підсумував Шевчук.

"Успіх дерусифікації України полягає в переході жителів Києва на українську мову", - розповів блогер Zen Antipop.

"По-перше, говорити українською - красиво. Ти приїжджаєш в Україну, тут українська мова, а не російська. І ти розумієш, що ти не в Білорусі, Казахстані або якому-небудь Мухоср*нську російському. Потрібно починати зі столиці. Якщо Київ заговорить, як колись говорив українською, то вся країна підтягнеться дуже швидко", - сказав блогер.

Зараз ви читаєте новину «"Треба припинити говорити про українізацію" - мовознавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі