субота, 23 березня 2024 09:24

Тиждень з Віталієм Чепиногою

Тиждень з Віталієм Чепиногою

Минулий тиждень розпочався з події, яка нібито-то й не має безпосереднього стосунку до України, але - має. В Москві на виборах Путіна обрали Путіна. Як і годиться, майже 90% голосів. Навіщо їм ці ритуальні танці з імітацією виборчого процесу - досі не ясно. Видно, щоб було.

Але й ці цифри нічого не означають. Бо наприклад, Ніколае Чаушеску мав за три дні до розстрілу рейтинг 94%. Не допомогло, не врятувало.

Журналіст американського "New Yorker" Джошуа Яффа з нагоди російських виборів пише, що логіка Путіна вже десятиліття функціонує, як тотальна тавтологія, що має замкнутий цикл, в якому нічого й ніколи не ставиться під сумнів. А це - ознаки психічного розладу. І ми з вами добре пам'ятаємо латиноамериканських класиків: диктатура завжди пахне не величчю, а старечим маразмом, сечею і страхом.

А українці в понеділок поховали короля Британії Чарльза. Але ненадовго. Чарльз воскрес уже за півгодини. God Save The King. Бережи, боже, короля! І українську мережеву журналістику від недоладних фейків.

Старий світ все більше розуміє, що це таки і їхня, європейська війна, а не локальний конфлікт десь на околицях континенту

У вівторок міністр оборони США Ллойд Остін, на черговому "Рамштайні", заявив, що Сполучені Штати в жодному разі не допустять поразки України. Допоки в США фінансова і військова допомога заблоковані на рівні конгресу, нам допомагатимуть заявами і запевненнями. Тим часом Німеччина анонсувала пакет допомоги для України в обсязі € 500 мільйонів. І 450 мільйонів - від Бельгії. Старий світ все більше розуміє, що це таки і їхня, європейська війна, а не локальний конфлікт десь на околицях континенту. Україна розпочала виробництво власних систем ППО та ракет з дальністю понад 640 кілометрів. Нам своє робить.

Декомунізація в Україні вступила в романтичну фазу. Парламентський комітет з містобудування та регіонального розвитку ухвалив рішення про перейменування ряду українських міст. Тож тепер матимемо на мапі України Броварі, Шептицький, Ріднопілля, Порт-Аненталь і навіть свою власну Шампань.

Четвер і п'ятниця. Дні російських атак на всю Україну. В четвер сили ППО збили понад 30 ракет над Києвом. У п'ятницю - удари по критичній інфраструктурі в Одесі, Харкові, Запоріжжі, Дніпрі. Дев'ять (!!!) ракет влучило в Дніпровську ГЕС. Дамба витримала.

У столиці пройшов Київський безпековий форум. На форумі Арсеній Яценюк звернувся до спікера американського конгресу Майка Джонсона з проханням і вимогою розблокувати допомогу Україні, апелюючи до його християнських почуттів. Сучасна світова політика дедалі більше нагадує битву проповідників.
У п'ятницю ж українців страшенно обурила стаття в "Finanсial Times", в якій стверджувалося, що США наполегливо порадили Україні не завдавати ударів по російським нафтопереробним заводам і технологічним вузлам, бо від цього дорожчає бензин у світі, а то не є добре. Таким є сучасний світ. Воюйте за свою свободу, але не заважайте бізнесу.

Американці нам друзі. Вони дають нам гроші, зброю і поради. Гроші й зброю ми беремо, а поради - ні

У відповідь на цю засторогу, Україна в ніч на суботу завдала удару по Куйбишевському НПЗ в Самарській області. Бо як казав легендарний міністр оборони Ізраїлю Моше Даян: "Американці нам друзі. Вони дають нам гроші, зброю і поради. Гроші й зброю ми беремо, а поради - ні".

Увечері, в п'ятницю, в московському концертному центрі "Крокус" - теракт. Група невстановлених людей розстріляла відвідувачів. Більше 40 загиблих, понад 140 поранених. Дехто відразу пригадав теракти 20-річної давності в Москві, організовані ФСБ. Коли мішками з "рязанським цукром" було підірвано ряд житлових будинків. Звинуватили чеченців. Путін з тероризму почав, тероризмом і закінчить.

Втім, американці поспішили повідомити, що за терактом в "Крокусі" найімовірніше стоїть ІДІЛ. Зокрема один з його підрозділів "Вілаят Хорасан". Візиток Яроша, повного зібрання творів Тараса Шевченка і роздрукованих рецептів з приготування полтавських галушок на місці теракту поки не знайдено. Але ще й не вечір.

Тим часом, в Україні розпочався Великодній піст. Польський поет і композитор ХVI століття Себастіян Кленович писав про це так: "Подиву гідні ті довгі пости, що побачиш у русів. Завжди тверезі вони напередодні всіх свят. Їжу просту споживають: звичайно це овочі й фрукти. Квас п'ють. А молока і м'яса зовсім не вживають". Здається, з тої пори ми трохи згубили у власному аскетизмі. Не ті вже пости. Але, нам можна. Такі часи нині надворі…

З інших новин. До нас прийшла справжня, астрономічна весна, планета пройшла точку весняного рівнодення. Повертаються лелеки з вирію. І хай би новини були більше такими.

Зараз ви читаєте новину «Тиждень з Віталієм Чепиногою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі