четвер, 25 червня 2020 11:44

Кабмін звинуватили в бездіяльності

Кабмін звинуватили в бездіяльності
Кабмін порушує мовний закон. Фото: kmu.gov.ua

Громадянська спільнота "Мова об'єднує" висловила протест проти бездіяльності Кабінету міністрів у питанні призначення уповноваженого з захисту державної мови.

"Кабінет міністрів не лише місяцями не ухвалює постанови, що має запустити роботу секретаріату уповноваженого, але й штучно затягує процес призначення самого уповноваженого, не виконуючи прямих вимог закону. Після піврічної бездіяльності і подальшої відставки Тетяни Монахової, яку попередній уряд попри протести громадськості призначив уповноваженою, ця посада з 6 травня є вакантною", - повідомила спільнота у Facebook.

За законом, у разі дострокового припинення повноважень уповноваженого кандидатури подаються впродовж 30 днів з дня дострокового припинення. Цей термін сплив 5 червня, всі посадовці вчасно подали кандидатури. Міністерства культури та юстиці підтримали кандидатуру Святослава Літинського. Омбудсмен Людмила Денісова на підставі конкурсу внесла кандидатуру Тараса Кременя.

Кабінет міністрів має розглянути всі кандидатури на посаду уповноваженого та ухвалити рішення щодо призначення впродовж одного засідання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського просять розібратися з мовним омбудсменом

"Замість цього уряд з подання новопризначеного міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка саботує цю просту й прозору процедуру. З відповіді Міністерства культури й інформаційної політики на інформаційний запит, а також з наполегливих спроб Ткаченка зірвати законну процедуру призначення уповноваженого випливає, що міністр узяв курс на пряме порушення закону: зробити вигляд, що ніякого конкурсу і внесення кандидатури від Мінкульту не було, а потім внести і проштовхнути через уряд власного кандидата, який навряд чи захищатиме мову, зате відповідатиме уявленням нинішньої влади про кадрову політику", - заявили у спільноті.

Кабмін закликають виконати вимоги закону про мову і на найближчому засіданні розглянути кандидатури Святослава Літинського і Тараса Кременя.

Міністерство юстиції підтримало кандидатуру Святослава Літинського на посаду уповноваженого із захисту державної мови. Він є кандидатом фізико-математичних наук. З 2003 року й дотепер Літинський працює на посаді доцента кафедри програмування Львівського національного університету імені Івана Франка.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін звинуватили в бездіяльності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі