вівторок, 14 січня 2020 14:24

Зеленського просять розібратися з мовним омбудсменом

Зеленського просять розібратися з мовним омбудсменом
Автор петиції на сайті президента України наголошує на неконституційності посади мовного омбудсмена. Фото: umoloda.kiev.ua

Президента Володимира Зеленського просять скасувати посаду уповноваженого із захисту державної мови.

У відповідній петиції на сайті голови держави наголошується, що посаду не передбачено Конституцією України. Автор звернення – Ісаєв Микола Всісович.

Пише, що пунктом 17 статті 85 Конституції України встановлено, що до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Він же здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод.

"Тобто Верховна Рада порушила Конституцію України антиконституційно. Призначивши статтею 49 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Уповноваженого із захисту державної мови тому, що функції виконує визначений Конституцією Уповноважений Верховної Ради України з прав людини", – пише автор петиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почнуть карати чиновників, які відмовилися спілкуватись українською

Вимагає скасувати статті 49–58 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо призначення і прав Уповноваженого із захисту державної мови та звільнити з посади незаконного омбудсмена.

Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова зможе повноцінно виконувати свої обов'язки влітку. Одним із перших завдань назвала узгодження рекомендацій Венеціанської комісії щодо мовного закону.

Зараз ви читаєте новину «Зеленського просять розібратися з мовним омбудсменом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі