середа, 12 червня 2024 13:48

"Гроші не пахнуть:" звідки з'явився популярний фразеологізм

"Гроші не пахнуть:" звідки з'явився популярний фразеологізм
Мовознавець пояснив значення фразеологізму "гроші не пахнуть" Фото: pinterest

Збагатити свій словниковий запас можна завдяки фразеологізмам, якими можна влучно висловити свою думку.

Один з таких: "гроші не пахнуть". Мовознавець Олександр Авраменко розтлумачив, що означає цей вислів.

"Це вислів латинського походження, його приписують римському імператору Веспасіану, який жив у першому столітті нашої ери. Саме цей імператор, аби збільшити прибутки, обклав податками громадські туалети. Його доброчесний син дорікнув батькові: "От як можна у такий мерзенний спосіб наповнювати державну казну?". У відповідь Веспасіан узяв з тих доходів монету і підніс її до носа сина, запитавши, чи смердить вона. "Ні" - відповів син. "Але ж вона із сечі", - зауважив батько", - розповідає мовознавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гривна" і "гривня": ніколи не здогадаєтесь, чому ці слова мають абсолютно різні значення

Саме так і утворився відомий вислів: "Гроші не пахнуть". В сучасному значенні ним позначають нечисте джерело прибутків або людей, які добувають гроші будь-яким способом, не завжди моральним чи законним.

Такі слова як "опт" та "розніца" часто використовують українці, які мають відношення до торгівлі або просто купують будь-які товари для своїх потреб.

Доволі часто чуємо: "Оптом дешевше". Але ця фраза не правильна. Таких термінів в українській мові немає. Це росіянізми, які глибоко вкорінились у розмовну лексику українців.

Зараз ви читаєте новину «"Гроші не пахнуть:" звідки з'явився популярний фразеологізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі