пʼятниця, 21 лютого 2020 14:11

День рідної мови: 9 цікавих фактів про українську

День рідної мови: 9 цікавих фактів про українську
Сьогодні відзначають День рідної мови. Фото: ТАДА

До Дня рідної мови підготували цікаві факти про українську мову.

1. Українська мова має близько 256 тис. слів. За лексичним наповненням найближчими до української є білоруська (84%), польська (70%) та сербська (68%) мови. Російська посідає четверте місце (62%), повідомляє "24 канал".

2. Якщо порівнювати фонетику та граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис із білоруською, чеською, словацькою та польською мовами у фонетиці та граматиці. Із російською – 11.

3. Такі слова, як "гопак", "козак", "степ", "бандура", "борщ" є в багатьох мовах світу.

4. Іменник в українській мові має 7 відмінків. Кличний відмінок не зберігся в інших східнослов'янських мовах.

5. Найдовше слово в українській мові - "дихлордифенілтрихлорметилметан". Так називається хімікат, за допомогою якого борються із шкідниками. У ньому 30 літер.

6. Найбільше наших слів починаються з літери "п". Найчастіше використовується "о". Букви "ф" і "г" використовуються найрідше. Слова на літеру "ф" здебільшого запозичені.

7. В українській мові є паліндроми. Це слово чи фраза, які можна читати як зліва направо, так і справа наліво. В українській мові є 2 паліндроми, які складаються із семи літер: "ротатор" і "тартрат".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили виставку про історію української мови

8. Влада округу Кук у штаті Іллінойс офіційно використовує українську мову у своїй діяльності. 2013 року там презентували нову україномовну програму з інформування населення регіону про податкову політику влади.

9. Усього у світі до 45 млн людей володіють українською.

Міжнародний День рідної мови припадає на 21 лютого. Дату започаткували 2000-го з подання Бангладеш. Там на початку 1950-х тогочасна влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, але рідною для людей була бенґальська.

Зараз ви читаєте новину «День рідної мови: 9 цікавих фактів про українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі