четвер, 14 вересня 2023 12:19

Як сказати правильно українською "лікуючий лікар"

Як сказати правильно українською "лікуючий лікар"
Є кілька варіантів, як сказати українською "лікуючий лікар" Фото: pinterest

Російське словосполучення "лечащий врач", яке сильно вкорінилося в українців, можна з легкістю замінити милозвучними українськими відповідниками.

Мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як правильно цей вислів перекласти українською.

"Часто запитують, який український відповідник сполуки "лечащий врач". Відповідаю: саме формулювання "лечащий врач" – це масло масляне. І так же ж зрозуміло, що лікар лікує, а не, скажімо, танцює чи співає. Тому російську сполуку "лечащий врач" передаємо одним словом "лікар", – пояснив мовознавець.

Він додав, що якщо все-таки хочеться якось означити лікаря, який вас лікує, то можна сказати "особистий лікар", або ж "персональний лікар", - каже Олександр Авраменко.

Також Авраменко пояснив, як правильно казати – лікар чи доктор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли казати "дякую", а коли - "спасибі": мовознавець вказав на різницю

"Доктор – це науковий ступінь. Наприклад, доктор філософських наук, доктор фізико-математичних наук або доктор медичних наук. Отже, у лікарнях працюють не доктори, а лікарі", – зазначив мовознавець.

Ми вже звикли до творення так званих фемінітивів – назв жіночого роду за видом діяльності. Скажімо, продавчиня, соціологиня, чиновниця, боржниця, директорка.

Але от кажуть: директорша, лікарша, генеральша. Це фемінітиви з відтінком зневаги. З такими підступники суфіксами треба бути обережними. Суфікс -ш- позначає не професію. Директорша – це дружина директора, лікарша – дружина лікаря, генеральша – дружина генерала". На позначення професії чи посади треба використовувати суфікс -к(а): директорка, лікарка, генералка.

Зараз ви читаєте новину «Як сказати правильно українською "лікуючий лікар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі