пʼятниця, 10 січня 2020 14:02

Що відомо про ЗРК "Тор", з якого могли збити Boeing в Ірані

У ЗМІ активно обговорюють, що пасажирський літак в Ірані міг збити зенітно-ракетний комплекс "Тор-М1".

Їх виготовляють у Росії, і свого часу Іран придбав 30 таких комплексів для власних потреб.

Автор: Алмаз-Антей
  Пуск ракети із ЗРК "Тор-1"
Пуск ракети із ЗРК "Тор-1"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа в Ірані: в літак могли влучити одразу дві ракети російського виробництва – CNN

Іран купував комплекси у 2007 році. При цьому "Тори" стоять на озброєнні Аерокосмічних сил Корпус вартових Ісламської революції (місцева спецслужба. - Gazeta.ua), а не Збройних сил Ірану.

ЗРК "ТОР"

Зенітно-ракетний комплекс "Тор" був розроблений та почав виготовлятися у Радянському Союзі на початку 1980-х років. Призначений для прикриття об'єктів інфраструктури на малих висотах - від 1 до 12 км. Створений для ураження військових літаків та крилатих ракет.

Зенітний комплекс складається із бойової машини, станції наведення та контейнера із вісьмома ракетами 9М330. Екіпаж машини - 3 осіб.

Оператор установки спочатку ловить ціль на радарі та потім здійснює запуск ракети. "Тор" також має і автоматичний режим роботи, під час якого ЗРК сама виловлює ціль та стріляє.

Автор: Алмаз-Антей
  Ракета 9М330, яка влучає у цілі, які низько летять
Ракета 9М330, яка влучає у цілі, які низько летять

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували відео потрапляння ракети в літак українських авіаліній

"Оператори ЗРК "Тор", який знаходився поруч з Тегераном, могли переключити комплекс на автоматичну роботу. В цьому випадку, не отримавши від літака МАУ необхідного розпізнавального знака, "Тор" міг прийняти цивільний борт за ворожий літак і завдати по ньому удару. Тактико-технічні характеристики комплексу і його озброєння дозволяють збити повільний Boeing 737", каже військовий експерт Юрій Бутусов.

Виробником комплексу є російський концерн "Алмаз-Антей" та Мінський тракторний завод.

Назва комлпексу "Тор" походить від імені бога грому та блискавки в германській та скандинавській міфології.

Експлуатанти

Найбільше таких комплексів у Росії - 120 одиниць та Китаю - 60. Також їх використовують у Білорусі, Вірменії, Азербайджану, Венесуели, Греції, Кіпрі, Грузії та Єгипті.

Україна також має на озброєнні дані комплекси. Вони дістались ЗСУ від СРСР.

У 2001 році через недостатню кількість запчастин "Тори" вивели на консервацію. Із початком війни на Донбасі комплекси знову почали використовувати та проводити випробування.

"Тор" був присутній під час військового параду у Києві 2018 року.

Автор: Український мілтарний портал
  ЗРК "Тор" на виставці військової техніки під час параду 24 серпня 2014 року
ЗРК "Тор" на виставці військової техніки під час параду 24 серпня 2014 року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український літак збила іранська ракета – Newsweek

Активно такі ЗРК постачає РФ на окупований Донбас для своїх найманців. Перше відео із "Тором" зняли 2 вересня 2014 року з тролейбуса, що рухався до Краснодона Луганської області. В січні 2015 року ймовірно 9К332 "Тор-М2" була помічена випадковими свідками в захопленому російськими терористами Шахтарську.

Український пасажирський лайнер розбився поблизу Тегерана 8 січня. Загинули 176 людей – пасажири та 9 членів екіпажу. Серед загиблих були громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великої Британії.

Розглядають 4 основні версії авіакатастрофи, в тому числі – влучання в лайнер ракети "Тор".

Україна відправила пошуково-рятувальну групу українських фахівців до Тегерана. До неї входять 45 осіб. Це представники 12 міністерств та відомств. Зокрема, експерти з Держслужби з надзвичайних ситуацій, Міноборони, МЗС, МВС, СБУ, РНБО, Державіаслужби, Нацбюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та МАУ.

Зараз ви читаєте новину «Що відомо про ЗРК "Тор", з якого могли збити Boeing в Ірані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі