четвер, 08 серпня 2019 17:33

Неочікувані результати: експерт розповів, хто стане безробітнім через штучний інтелект

Неочікувані результати: експерт розповів, хто стане безробітнім через штучний інтелект
Експерт розповів, яких спеціалістів замінить штучний інтелект Фото: ukrinform.ua

За останні п'ять років кількість роботів у світі збільшилася в три рази, порівняно із початком 2000-х. Їх налічують до 2,25 млн. Протягом наступних 20 років кількість машин зі штучним інтелектом становитиме 20 млн. Такі дані навела аналітична компанія Oxford Economics.

- Коли говорять "робототехніка", то зазвичай люди уявляють робота з руками і ногами. Проте на заміщення людей на роботі впливає саме штучний інтелект, - пояснює Роман Божок, керівник компанії RoboCode, що спеціалізується на освіті з робототехніки та програмування для дітей.

Що за останні 10 років пришвидшило розвиток робототехніки?

- По-перше, збільшилась кількість даних. Наприклад, після користування інтернет-перекладачем Google деякі люди оцінюють найкращий варіант перекладу чи покращують його. Таким чином програма отримує нову необхідну інформацію. Також, завдяки збереженню особистих та інших даних, телефон може пропонувати користувачеві музику чи фільм, який йому повинен сподобатися або ж найкращий маршрут. По-друге, зросла потужність комп'ютерів. Особливо це відчутно у смартфонах. По-третє, збільшились інвестиції. Так, через зростання заробітної плати у китайців, в країні стало вигідно вкладати гроші в промислову робототехніку. Чимало інвестують і у військову розробку, навіть у нашій країні.

З якою швидкістю надалі розвиватиметься штучний інтелект?

- Зараз у світі є близько 20-25 млн програмістів. Щодня вони працюють над тим, щоб автоматизувати все нові процеси. Багато глобальних компаній надають свій штучний інтелект у користування іншим. Так, у моїй компанії RoboCode, ми використовуємо програму для розпізнавання облич від Google. Також Google дає можливість навчати свою нейромережу, використовуючи їх потужності у штучному інтелекті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голлівудські зірки, які помолодшали за допомогою комп'ютерної графіки

Кожен день з'являються новини про нові нейронки, які роблять щось цікаве: підбирають персонал для компаній, навчають людину математиці, складають угоди краще за юристів, малюють логотипи, створюють музику, роблять відеоролики, озвучки, пишуть ділові листи, допомагають у тренуваннях, формують дієти і т.д. Також стрімко розвиватиметься сфера e-commerce та банківський сектор. Банки будуть у смартфонах, і, звичайно, штучний інтелект вирішуватиме чи давати нам кредит, чи ні, виходячи з аналізу наших профілів у соціальних мереж та відповідно до нашої поведінки у мережі.

Які зміни відбудуться зі стрімким розвитком штучного інтелекту?

- Зараз у світі йде боротьба між державами за те, хто володітиме цим штучним інтелектом. Основними претендентами можна вважати Китай та Америку. Це можна порівняти із періодом Промислової революції, коли світ розділився на дві частини. У низки країн промисловість піднялась, інші ж були просто колоніями. Зараз цей процес відбуватиметься ще швидше. Держави, які матимуть штучний інтелект, підуть у відрив. Переможці отримають все.

Не матиме значення, яка в країні кількість населення, і що в неї великі трудові ресурси. Основне - чи володіє вона штучним інтелектом та необхідними даними. Так, наприклад, на підприємстві з пошиття сорочок, головною є не та особа, яка їх шиє, а той, хто знає, який продукт подобається людям. А це відомо Google, соціальним мережам, Amazone тощо, тобто компаніям, що володіють величезними обсягами даних та штучним інтелектом.

Яких спеціалістів замінять роботами?

- У розвинених країнах зникне професія водія. США знадобиться п'ять -десять років, щоб люди масово "пересіли" на безпілотники. В Україні на це піде близько 15-20 років. Не будуть потрібними і перекладачі, особливо ті, які роблять письмовий переклад. Google Перекладач за останні п'ять років значно покращив свої можливості. І він лише вдосконалюватиметься.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Естонії туристів возитиме безпілотник

Чим менше у професії креативності та ініціативності, тим вірогідніше, що її замінять роботами. Сюди належать: бухгалтери, банківські співробітники, юристи, менеджери, продавці, страхові агенти і навіть лікарі. Основна функція останніх - поставити правильний діагноз. Зараз комп'ютерна система штучного інтелекту "IBM Watson" в питаннях ранньої діагностики раку ставить діагноз краще, ніж консиліум лікарів. В 2017 році в Китаї робот вперше сам вставив імплант людині.

Кого ще?

Комп'ютерною графікою замінять кінозірок, моделей і телеведучих. Дуже швидко розвивається робосекс-індустрія. Зміни торкнуться і сільського господарства. Зараз набирають популярності вертикальні теплиці - " Vertical farming". За рослинами там доглядає штучний інтелект, який встановлює температуру, вологість і навіть займається поливом.

Трансформується і освіта. Лекцій вже ніхто не проводитиме. Студентові буде простіше знайти необхідну інформацію на YouTube. Також нейронні мережі та симулятори будуть формувати навички у студентів. Гадаю, що у 2050-тих роках близько 90 відсотків спеціалістів замінять роботами.

Коли система розумний дім стане масовою?

- Щоб нею користувалися назагал необхідно, щоб система повністю забезпечувала приватність та безпеку власників. Якщо провести аналогію, то лише через десятки років після появи інтернету створили міжнародну електронну платіжну систему PayPal. Ідея розробки з'явилася задовго до її презентації. До речі, одним із творців був українець - Максиміліан Левчин. Однак через атаки хакерів було небезпечно нею користуватися. Так і з будинком: зараз хакери можуть через смартфон "зламати" навіть праску, якою людина користується і до якої підключена через гаджет та підпалити будинок.

Який напрямок робототехніки розвиватиметься найбільше?

- Я думаю військовий сегмент та медицина. З армією все зрозуміло, нові швидкості ракет потребують реакцій саме штучного інтелекту, людина не встигає. І також багаті країни цінують життя військових, тому воювати будуть роботи. Стосовно медицини: є дуже багато мільярдерів, які хочуть жити довше, тому вони вкладають мільярди у нові технології. Серйозним відкриттям стало те, що організми - це алгоритми, і їх теж можна програмувати. В минулому році у Китаї вже народилася перша дитини, у якої змінили геном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Європейському аеропорту працює робот-паркувальник

Я впевнений, що через 20 років клітини людей точно програмуватимуть. Спершу це буде боротьба з хворобами. Наприклад, глухі діти зможуть народжуватися абсолютно здоровими. Пізніше можливе й інше втручання, навіть у психологічний чи емоційний стан людини. Також нанороботи в людських організмах зможуть чистити кров, знищувати холестерин тощо. Тобто людину запрограмують так, що вона зможе їсти солодке і не гладшати. А регулярно випитий алкоголь не матиме ніякого згубного впливу на печінку. Такі процедури будуть надзвичайно дорогими. Однак вони зможуть продовжувати вік людини не на один десяток років.

Дослідження науковців з AI Impacts, Оксфордського та Єльського університетів зазначають, що вже до 2024 року штучний інтелект перевищить здібності перекладачів іноземних мов, до 2026 року він буде здатний самостійно писати твори для школярів, до 2027 року сам керуватиме вантажівкою. Вже через 14 років штучний інтелект остаточно замінить працівників магазинів дрібної торгівлі, у 2049 році роботи зможуть самостійно писати бестселери, а у 2053 році – замінити хірургів для проведення операцій. Поступово передові технології призводитимуть до втрати робочих місць в багатьох країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «Неочікувані результати: експерт розповів, хто стане безробітнім через штучний інтелект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі