середа, 02 травня 2018 19:30

Експерт розповів, чому гальмуються реформи в армії

Експерт розповів, чому гальмуються реформи в армії
Javelin у 14 разів дорожчі за вітчизняний аналог. Javelin пробиває броню 75 см, а вітчизняний аналог — 120 см. ФОТО: kgb.ua

В українській армії до сьогодні не побороли корупцію, яка заважає провести реформи самої структури і європейському розвитку держави.

Про це розповів в коментарі Gazeta.ua військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чому Javelin не передадуть в АТО

"Поставки Javelin ні на що не вплинуть. Це, імовірніше, політичний крок, який має продемонструвати підтримку країн Заходу. Найперше - Сполучених Штатів. Javelin будуть не на лінії бойового зіткнення, а на Яворівському полігоні. Американці побоюються, що сучасна американська техніка може потрапити до рук росіян. Так було з контрабатарейними радарами, які захопили росіяни під час дебальцевської операції. Розташування Javelin за півтори тисячі кілометрів від лінії безпосереднього зіткнення не може кардинально впливати на хід бойових дій. Заява президента Порошенка, що звільнення територій можливе лише мирним шляхом, взагалі відкидає військову складову звільнення цих територій, незалежно від того, чи є постачання сучасної американської зброї, чи немає. Її застосування під великим питанням", - говорить він.

Американські Javelin - це демонстрація підтримки з боку західних партнерів.

"Росія розуміє, що крім українського протитанкового ракетного комплексу є і сучасні американські Javelin, які зможуть стримати танковий прорив збройних сил РФ. Але Курт Волкер та інші американські політики говорять, що Росія не піде на пряме військове протистояння з Україною. Тобто поставки Javelin варто розглядати лише як політичну компоненту, демонстрацію підтримки України. Але вона нам коштуватиме 47 мільйонів доларів. Javelin у 14 разів дорожчі за вітчизняний аналог. Чи варто взагалі їх закупати, роблячи реверанс перед країнами Заходу, не зовсім зрозуміло", - каже військовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українських військових навчатимуть литовські інструктори

Вітчизняні аналоги Javelin кращі і дешевші, вважає Дмитро Снєгирьов.

"Директор Аналітичного центру Байдена Майкл Карпентен зауважив, що ці комплекси, звичайно, допоможуть захиститися від агресії з боку РФ, але кардинально нічого не змінять. На його думку, варто розробляти власне військово-повітряні комплекси і реформувати оборонну промисловість, робити її більш прозорою і менш схильною до корупції, в подальшому самим виробляти свою зброю, а не лобіювати питання постачання дорогих аналогів. Технічні характеристики вітчизняних нічим не поступаються Javelin. Більше того - дальність ураження значно більша. Javelin пробиває броню 75 сантимерів, а вітчизняний аналог - 120", - пояснює він.

За словами експерта, зміни в армії є, але вони гальмуються.

"Не проводимо інституційні реформи. Навіть прийняття закону про нацбезпеку зустріло критичні зауваження з боку наших західних партнерів. Немає жодного контролю з боку громадянського суспільства саме за матеріально-технічним забезпеченням українського війська. А це основна складова корупції, яка існує в армії.
Ті чотири вибухи складів, які нанесли збитків на суму більше як один - півтора мільярди доларів (за різними підрахунками. - Gazeta.ua) свідчать, що в армії є корупційна складова, яка заважає реформуванню збройних сил України, європейському розвитку держави, вступу до європейських інституцій. Без контролю з боку українського суспільства подальше реформування армії і, відповідно, підтримка наших західних партнерів неможлива", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський флот буде під Кримом? - Турчинов відверто звернувся до Заходу

30 квітня президент Петро Порошенко підтвердив надходження в Україну протитанкових ракетних комплексів американського виробництва Javelin.

23 грудня 2017-го у Держдепі США заявили, що Сполучені Штати нададуть Україні "посилені оборонні можливості". Загальна вартість оборонного пакету складе $47 млн ​, до якого входять 35 пускових установок та 210 протитанкових ракет до них.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому гальмуються реформи в армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі