Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2018 14:10

Американський флот буде під Кримом? - Турчинов відверто звернувся до Заходу

Американський флот буде під Кримом? - Турчинов відверто звернувся до Заходу
"Не пам'ятаю ні американський, ні англійський флот у лютому 2014 року, коли розпочалася агресія проти нас в Криму", - секретар РНБО Олександр Турчинов. Фото: УНІАН

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олександр Турчинов вважає, що Захід не допоможе Україні у випадку повномасштабного наступу Росії.

Про це він сказав на безпековому форумі, на якому присутні представники інших країн, пише "Українська правда".

"Сьогодні світ балансує на межі серйозного конфлікту. Знаємо, як розвиваються події навколо Сирії, коли під прикриттям військової допомоги Кремля Асад проводить уже не першу хімічну атаку, в результаті якої гинуть цивільні люди", – сказав Турчинов.

"У Сирії перебуває військовий контингент РФ чисельністю всього 3,5 тисячі осіб. І наші стратегічні партнери – Сполучені Штати, Англія, які, до речі, були гарантами нашої безпеки і недоторканності наших кордонів за Будапештським меморандумом – сьогодні підтягують потужний флот, готові до рішучих дій", – зауважив він.

"Я не пам'ятаю ні американський, ні англійський флот у лютому 2014 року, коли розпочалася агресія проти нас в Криму. І я хочу запитати: а коли Росія кине армії, що сконцентровані на нашому кордоні, проти нашої держави, – з'явиться цей флот у Чорному морі?" – продовжив Турчинов.

"На жаль, наші партнери не дадуть нам на це відповідь. І тому як 2014-го, так і зараз ми змушені розраховувати, в першу чергу, на власні сили", – додав він.

Одною рукою продовжують санкції, іншою підписують Північний потік-2

Україна відкрита і прагне партнерства, запевнив Турчинов.

"Ми вдячні нашим партнерам за стурбованість, яку вони висловлюють щодо російської агресії в України. Ми вдячні за санкції, які реалізуються проти Росії. Але коли говоримо, з одного боку, про санкційну політику, про нашу співпрацю, з іншого боку, я хотів би, щоб ми подивилися на "Північний потік" і "Турецький потік", – заявив він.

"Північний потік-2" не лише суперечить енергетичній безпеці та енергетичному законодавству Євросоюзу: "Росія виводить свій стратегічний бізнес із країн своєї потенційної агресії. Коридор на Україну, країни Балтії, Польщу – тобто країни першочергової потенційної агресії РФ".

"І коли одною рукою ми говоримо про продовження санкцій, іншою рукою підписуємо угоди щодо створення реальної небезпеки – в тому числі, військової – для своїх партнерів (в будь-якому разі, нас партнерами називають), я тут не бачу жодної логіки і здорового сенсу. Більше того, не бачу навіть елементів самозахисту", – сказав Турчинов.

"Санкції – це не подарунок для нашої країни. Це елементарні заходи захисту Європи проти нарощування військового потенціалу агресивної держави.

Ми 4 роки розповідаємо всьому світові, що Росія – країна-терорист. І не тільки 10 тисяч загиблих українців – цьому свідчення. Це і збитий боїнг. Наші партнери це відчувають, коли агресія приходить у їхні домівки – згадайте хімічну атаку у центр Великої Британії", – зауважив секретар РНБО.

"Висилка російської агентури, яка прикривалася дипломатичними паспортами" – це демонстрація спільних дії США, країн ЄС та України.

Водночас, він наголосив: потужні структури стратегічних партнерів України в обхід санкцій співпрацюють із Росією: Франція і Німеччина працюють із РФ у питаннях військово-технічної та космічної сфери, а голландські підприємства – щодо будівництва Керченського мосту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія у будь-яку хвилину готова кинути в Україну 260 тис. солдат і 3 тис. танків

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі. Через російську агресію на Донбасі загинули понад 10 тис. українців.

Зараз ви читаєте новину «Американський флот буде під Кримом? - Турчинов відверто звернувся до Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути