четвер, 29 грудня 2016 10:00

8 новинок української техніки, виготовленої 2016 року
9

Якщо кілька років тому ми не мали особливо чим вихвалятися у питанні озброєння, то цього року Укроборонпром представив чимало новинок. За нинішній рік на 46 підприємствах концерну презентували більш як 200 експонатів військової техніки.

Gazeta.ua підготувала добірку техніки, яка цього року з'явилася на озброєнні українського війська.

РЛС "Пелікан"

 

РЛС "Пелікан" - новітня вітчизняна розробка – рухома трикоординатна радіолокаційна станція колового огляду. Її виробник - фахівці Науково-виробничого комплексу "Іскра". Техніка виконує дві функції. Як засіб протиповітряної оборони вона визначає ворожі повітряні цілі та передає їхні координати винищувачам. У складі зенітно-ракетних комплексів "Пелікан" визначає координати ворожої техніки.

Дальність визначення цілей до 400 км. Час розгортання/згортання системи до 30 хв. Вага близько 17 т.

Переносний ракетний комплекс "Корсар"

 

"Корсар" - легкий переносний ракетний комплекс, призначений для ураження нерухомих і рухомих сучасних броньованих цілей. Виробництво належить Київському конструкторському бюро "Луч".

"Корсар" дає можливість вести вогонь на дистанції 2,5 км. Наведення ракети здійснюється за допомогою лазерного променя. Ця ракета забезпечує бронепробиття за динамічним захистом не менш як 550 мм. Однією з головних особливостей комплексу є габарити, які дозволяють його переносити та вести вогонь "з плеча", без застосування додаткових пристроїв.

Бойовий модуль "Тайпан"

 

"Тайпан" - пристрій, який здійснює автоматичне наведення гармати на обрані цілі на будь-яких швидкостях обертання модуля. Розробник пристрою - ДП "СпецТехноЕкспорт".

Завдяки сучасній електроніці "Тайпан" утримує озброєння в заданому положенні незалежно від зміни положення корпусу бойового автомобіля під час руху. На бойовий модуль установлена система автоматичної видачі команд наведення з урахуванням метеоумов, типу снарядів та виду озброєння. Техніку можна встановлювати не тільки на мобільні платформи, але й оснастити нею фортифікаційні споруди чи блокпости.

Зараз "Тайпан" обладнаний скорострільною двоствольною гарматою калібру 23 мм, ефективна дальність стрільби якої сягає 1,8 км.

Безпілотний БТР "Фантом"

 

"Фантом" - дистанційно керований мінібронетранспортер. Розробник цього транспортного засобу - ДП "СпецТехноЕкспорт",

Новий БТР здатний транспортувати боєкомплект, евакуювати поранених з поля бою і виконувати бойові здачі. Денний і нічний комплекси прицілювання дозволять вести вогонь протягом 24 год. на добу на відстані понад 1 км. Запас ходу становить до 20 км. Управління технікою здійснюється через захищений радіоканал або з допомогою волоконного кабелю завдовжки 5 км.

Бронеавтомобіль "Дозор-В"

 

"Дозор-В" - бронетранспортер, призначений для захисту екіпажу та десанту від вогню стрілецької зброї, шрапнелі, осколків та мін. Виробник - ДП "Львівський бронетанковий завод".

Транспортний засіб обладнаний системою кондиціонування й очищення повітря, опалення рідинного типу, вентиляцією, системою підкачування коліс, навігацією та обладнанням зв'язку.

Бойовий модуль "Вій"

 

"Вій" - модуль, який установлюють на легку бронетехніку, що значно посилює вогневу міць машин. Розробником та виробником техніки став ДП "Київський бронетанковий завод".

Пристрій призначений для ураження на дальності до 2 км живої сили противника, транспортних засобів, наземних об'єктів та повітряних цілей на висотах до 1 км. Завдяки використанню сучасних електронних систем, робота модуля здійснюється дистанційно, з можливістю використання сучасних тепловізійних прицілів.

"Вій" здійснює 3 тис. пострілів за хвилину. Тобто у ворога за одну секунду вилітає 50 снарядів.

БМП-1УМД "Мисливець"

 

"Мисливець" - система, здатна в автоматичному режимі розпізнавати та відстежувати цілі. Виробництво належить ДП "Житомирський бронетанковий завод".

Техніку можна використовувати не тільки як засіб транспортування та вогневої підтримки підрозділів, але і як автономну бойову одиницю із дистанційним керуванням. Система оснащена німецьким двигуном, сучасним бойовим модулем із гарматно-ракетним озброєнням і комплексом зниження помітності.

АН-132D

 

Ан-132D - легкий транспортний літак. Побудова є першим етапом програми створення легкого багатоцільового літака нового покоління. Техніка створена без жодної російської деталі. Розробник та виробник - ДП "Антонов".

Особливість літака - пристосованість до експлуатації у різноманітних кліматичних умовах, особливо в умовах спекотного клімату, на високогірних та непідготовлених аеродромах. Його пасажиромісткість - 75 вояків. Вантажопідйомність - 9 200 кг. Крейсерська швидкість - до 500 км/год. Максимальна висота крейсерського польоту - до 9 тис. м.

Зараз ви читаєте новину «8 новинок української техніки, виготовленої 2016 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі