вівторок, 09 травня 2017 08:47

55 років тому в небо піднявся легендарний гелікоптер-кран Ігоря Сікорського
6

  Ігор Сікорський з моделлю гелікоптера S-64
Ігор Сікорський з моделлю гелікоптера S-64

9 травня 1962 року в США здійснив свій перший політ гелікоптер-кран S-64 Skycrane. Володар рекорду найбільшої висоти горизонтального польоту (11 км. у 1971 році) і найшвидший підйом на висоту до 3, 6 і 9 кілометрів. Створений підприємством Sikorsky Aircraft.

Автор: sikorskyarchives
  Прототип Sikorsky S-60
Прототип Sikorsky S-60

S-64 став продовженням прототипу Ігоря Сікорського S-60. Напротивагу попереднику з поршневим двигуном S-64 був обладнаний двома газо-турбінними двигунами потужністю 4800 кінських сил кожний. Що дозволило підіймати вантажі масою 9 тон і розвинути максимальну швидкість у 240 км/год.

Гелікоптер був спроектований за схемою "літаючого шасі". Така компоновка дозволила підвішувати прямо до фюзеляжу різногабаритні вантажі. А потужна гідравлічна лебідка дозвовляла забирати вантаж без потреби посадки, висячи в повітрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 14 вересня 1939 року Сікорський вперше підняв у повітря гелікоптер

Такі характеристики задовольняли потреби збройних сил США і військові придбали 105 машин, давши їм найменування CH-54 Tarhe. Ще сім машин з оргінальною назвою S-64Е було виготовлено для цивільного ринку.

CH-54 Tarhe широко використовувались в ході війни у В'єтнамі, в тому числі для евакуації пошкоджених гелікоптерів і літаків.

В ЗС США гелікоптер прослужив до початку 1990-х років. Декілька машин після служби в армії придбали приватні компанії.

Автор: sikorskyarchives
  Спеціальна кабіна-контейнер дозволяла перевозити до 90 десантників.
Спеціальна кабіна-контейнер дозволяла перевозити до 90 десантників.

У 1992 році права на виготовлення S-64 Aircranes у компанії Сікорського придбала Erickson Air-Crane. З того часу компанія стала виробником і найбільшим оператором S-64. Було випущено багато модифікацій. Гелікоптер експлуатують у багатьох країнах світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний український літак підняли у повітря

Унікальний гелікоптер-кран виконує функції рятувальника, пожежника, будівельника та будь-які роботи з переміщення великих вантажів.

Автор: Erickson Inc
  Sikorsky S-64 Sky Crane компанії Erickson Air-Crane під час гасіння пожежі
Sikorsky S-64 Sky Crane компанії Erickson Air-Crane під час гасіння пожежі
У мережі показали відеозапис вражаючого польоту штурмовиків Су-25 українських повітряних сил.
Зараз ви читаєте новину «55 років тому в небо піднявся легендарний гелікоптер-кран Ігоря Сікорського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі