середа, 10 серпня 2011 12:49

Відчуття висоти діє на мозок як наркотик

Відчуття висоти діє на мозок як наркотик

Твердження про те, що мозок сприймає світ не об'ємним, а пласким, підтвердила команда нейрофізіологів на чолі з Кетрін Джеффері з Університетського коледжу в Лондоні.

Вони довели, що наш "внутрішній навігатор" не вміє обчислювати висоту, хоча чудово "водить" людину по рівній місцевості. Тому стрибок з парашутом чи пірнання на велику глибину збиває наш мозок з пантелику, оскільки ми потрапляємо в так званий третій простір (тривимірний простір - на кшталт 3D-зображення в кінотеатрі).

За почуття простору в мозку відповідає гіпокамп - давня підкіркова структура мозку, зовні схожа на морського коника. Тут знаходяться дві групи нервових клітин, які замінюють людині GPS-чіп: це просторові нейрони й нейрони координатної сітки. За місцезнаходження відповідає свій просторовий нейрон: коли органи чуття кажуть, що ми десь перебуваємо, він "спалахує".

Нейрони координатної сітки відповідають за підрахунок відстаней, а їхнє відкриття 2005 року спровокувало переполох серед учених. Тоді досліди на щурах показали: для тварин будь-яка площина розкреслена на невидимі шестикутники - варто тварині опинитися в кутку такого шестикутника, і в мозку "спалахує" одна й та ж група клітин.

Джеффері зі співавторами вирішили з'ясувати, як нейрони поводяться, коли тварина виходить з площини і рухається в трьох вимірах. В одному досліді щурів ганяли вгору та вниз по спіральних пандусах. Потім їм звеліли часто бігати по вертикальній стінці зі штирами. Обидва рази на мозок гризунам вбудовували електроїди, які стежили за електричною активністю окремих нейронів. Виявилось, що просторові нейрони ще трішки розрізняють штирі на різній висоті, а от нейрони координатної сітки плутаються у свідченнях. Схоже, що віртуальна сітка в мозку - плоска, і третього виміру в ній немає.

Це відкриття дає зрозуміти, чому нам так приємно вирватися з площини - пірнути в глибину або стрибнути з парашутом. Третій вимір збиває з пантелику мозок не гірше наркотиків. Тому автори дослідження припускають, що знання про дефект нашого почуття простору може виявитися особливо цінним при підготовці дайверів або пілотів.

Зараз ви читаєте новину «Відчуття висоти діє на мозок як наркотик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі