четвер, 04 березня 2010 20:44

Вчені знайшли найстаршого предка динозаврів

Вчені знайшли найстаршого предка динозаврів

Палеонтологи знайшли останки ящера, який жив на Землі за 10 мільйонів років до найранніших відомих динозаврів.

Asilisaurus kongwe є травоїдним ящером, який жив близько 245 мільйонів років тому, тобто в середині тріасового періоду. Вчені вважають, що така датування вказує на те, що динозаври заселили Землю раніше, ніж вважалося.

Одним з авторів роботи був доктор Стерлінг Несбітт з Університету штату Техас в Остіні.

"Ці нові дані вказують на те, що динозаври були лише однією з кількох великих груп ящерів, які з"явилися в тріасовий період, у тому числі сілезаври, птерозаври і декілька груп крокодилообразних", - говорить учений.

Сілезаври мали на зріст всього 1 метр і були чотириногими.

"Вони відносилися до динозаврів приблизно так само, як шимпанзе відносяться до людини", - пояснює вчений.

"Нам відома зараз одна гілка еволюційного дерева динозаврів, але це означає, що повинні були існувати й інші. Це вказує на те, що існували дуже ранні динозаври, сліди яких поки не знайдені".

Доктор Пол Барретт, палеонтолог з Музею природної історії в Лондоні, вважає, що ця знахідка дає вченим важливу інформацію про хід еволюції динозаврів.

"Ці створіння мають багато спільних рис з динозаврами, - говорить учений. - Вони являють собою проміжний етап між примітивними рептиліями і динозаврами з більшою спеціалізацією".

Дані розкопок свідчать, що ця група примітивних ящерів вимерла приблизно через 45 мільйонів років після того, як з"явилася. Динозаври, з іншого боку, виявилися куди більш успішними тваринами і їхній ера тривала 165 мільйонів років.

Як сказав доктор Барретт, "сілезаври представляють собою невдалий експеримент еволюції у створенні динозавра".

BBC

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли найстаршого предка динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі