середа, 17 березня 2010 18:47

В Україні вперше зробили операцію на серці дитині з пересадженою ниркою

В  Україні вперше зробили операцію на серці дитині з пересадженою ниркою

16-місячному Владиславу із Зіньківського району Полтавщини за два місяці зробили дві складні операції - трансплантацію нирки і видалення тромба із серця. Обидві операції унікальні для України.

Пересадку нирок в Інституті хірургії і трансплантології ім. А.Шалімова такому малому пацієнтові ще не робили. І вперше в Інституті серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова зробили операцію на серці дитині з донорською ниркою.

"Ми змушені були піти на пересадку нирки. - розповідає мама хлопчика. - Був ще варіант: пожиттєвий діаліз. Але такі діти довго не живуть. Усе почалося у травні минулого року. У Владика з"явився розлад шлунку.

Нас поклали в районну лікарню. Усе наладилося і нас збиралися виписувати. Але лікарка сказала: "Зараз зробимо один укол антибіотика. Усе вже нормально". Не пояснила, що за ліки, навіщо його робити. Укололи. А до вечора у дитини не стало мочі. То памперси важкі викидала, а то - сухий. Дитина почала в"янути, опухла ніжка, на ручці, де зробили укол, з"явилися висипання. Я пішла до лікарки, а вона подивилася і каже мені: "Не хвилюйтеся, мамочко, то так треба". А тоді вже через пару годин сама кинулася, що дитина перестала мочитися.

Опівночі швидка допомога доправила хлопчика з мамою у дитячу лікарню Полтави. Дитина перестала дихати, відмовили нирки. Хлопчика поклали під апарат штучного дихання. Батьки добилися, щоб сина доправили в "Охматдит". Через три дні він почав дихати сам, йому зробили діаліз.

"Вісім операцій провели - катетери міняли під наркозом. Дуже слабкий був, - згадує мати. - Після нового 2010 року Владиславу, якому тоді був 1 рік і місяць, пересадили мою нирку.

Після трансплантації у хлопчика розвинувся інфекційний ендокардит - запалення внутрішньої оболонки серця. Ультразвукове дослідження показало, що у правому передсерді утворився тромб.

"У подальшому він міг мігрувати або стояти у передсерді, - пояснила Gazeta.ua лікар-кардіолог вищої категорії Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова Наталія Кучкова. - Якщо тромб не прибрати, він може бути джерелом інфікування всього організму. У першу чергу - імплантованої нирки. Від запалення вона могла втратити свою функцію, а вона - єдина. Операція була необхідна. У нас уперше співпало, що робили операцію на серці дитині із трансплантованим органом. Боялися, що нирка не витримає. Але все обійшлося. Ми відкрили серце і просто прибрали тромб".

Донедавна інфекційний ендокардит лікували тільки потужними антибіотиками. Однак часто лікування ускладнювалося запаленням клапанів серця, серцевою недостатністю і закінчувалося летально.

В Інституті серцево-судинної хірургії ім. М.Амосова розробили методи хірургічного лікування ендокардитів. Було винайдено спеціальні методи лікування підвищеною температурою, інші методики, за що 2006-ого року інститут отримав державну премію України.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше зробили операцію на серці дитині з пересадженою ниркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі