пʼятниця, 05 червня 2009 18:10

В Аргентині знайшли 20-метрового динозавра (ФОТО)

В Аргентині знайшли 20-метрового динозавра (ФОТО)

В аргентинському штаті Неукен розкопані останки гігантського динозавра, що жив 90 млн років тому назад.

На хвіст тварини випадково наткнувся робочий Хесус Соса, який прокладав електропровід до нафтоносного району Ель-Трап"яль.

Палеонтологи з Національного університету Комауе розкопали скелет динозавра, що мав невелику голову, широкий тулуб, довгий хвіст і шию, що відмінно збереглися. Розмір хребців дозволяє припустити, що за життя ця істота досягала 20 м в довжину, пише аргентинське видання Rio Negro.

Учені знайшли 23 з 60 хвостових хребців. "Незвичайна форма хребців наштовхує на думку про новий вид. Можливо, завдяки формы махати хвостом було зручніше, через що він використовувався як засіб оборони на зразок хлиста. Точні дані ми отримаємо лише в лабораторії", - признався глава розкопок Хуан Порфірі.

Поки палеонтологи впевнені в одному - динозавр належав до титанозаврів.

Вони пересувалися на чотирьох лапах і досягали 40 м, їх останки знайдені в Індії, Європі і Південній Америці.

Найвідоміші аргентинські види титанозаврів Rinconsaurus caudamirus і Muyelensaurus pecheni жили одночасно з неукенським динозавром і схожі на нього морфологічно, проте були набагато мініатюрнішы - 10-12 м. Роботу ученого фінансує нафтова компанія Chevron Argentina, оскільки кістки знайдені поблизу її станції.

Динозавр загинув в річці. На це вказали останки річкових молюсків, панцирі черепах, скам"янілі шматки стародавньої глини шоколадного кольору.

У жовтні 2007 року співробітники того ж Національного університету Комауе виявили в аргентинській Патагонії 32-метрового титанозавра, якого палеонтологи визнали одним з найбыльших динозаврів, коли-небудь знайдених людиною.

Зараз ви читаєте новину «В Аргентині знайшли 20-метрового динозавра (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі