середа, 02 лютого 2022 15:39

Українські полярники показали, як пінгвіни вистрибують на берег

Українські полярники показали, як пінгвіни вистрибують на берег
Пінгвінам вдається набирати швидкість у воді та вистрибувати на берег. Кадр з відео

Українські полярники зняли на відео стрибки пінгвінів з води на берег.

Кадри опублікував Національний антарктичний науковий центр.

"Погляньте, як стрімко ці пінгвіни вискакують на берег – неначе маленькі стрибунці! Як їм так вдається? Річ у тому, що це на суші пінгвіни здаються вайлуватими та незграбними. У воді, де вони проводять 80 відсотків життя, ці тварини – дуже прудкі та швидкі. А тим паче Субантарктичні пінгвіни, яких ви бачите на відео і які населяють наш острів. Вони є найшвидшими серед усіх й можуть розганятися до 36 кілометрів на годину", - йдеться у повідомленні.

Щоб вистрибнути на високий берег, пінгвіни спершу набирають швидкість в океані, потім з допомогою лап та хвоста змінюють кут руху та вистрибують у повітря.

Крила допомагають їм швидко плавати. Особлива будова плечей та грудини дозволяє рухати ними, неначе гвинтами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пінгвін зняв на відео своє підводне полювання

"Спостерігаючи за імператорськими пінгвінами, вчені виявили, що під час розгону вони залишають навколо себе багато бульбашок. І ці кульки виходили не з легенів через рот, а йшли від пір'я. Науковці припустили, що перед стрибком у воду тварина набирає повітря в пір'я та затримує його, а для розгону у воді притискає пір'я, випускаючи бульбашки на поверхню. Вони діють як мастило, зменшуючи тертя та прискорюючи рух", - пишуть українські полярники.

Полярники з української антарктичної станції "Академік Вернадський" записали звуки тюленів Ведделла. Загалом було відомо про близько 30 типів звуків у репертуарі цих тварин, але нещодавно дослідники виявили ще дев'ять в ультразвуковому спектрі, повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Зараз ви читаєте новину «Українські полярники показали, як пінгвіни вистрибують на берег». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі