четвер, 15 липня 2010 13:29

Вчені з'ясували, що курка з'явилася раніше за яйце

Вчені з'ясували, що курка з'явилася раніше за яйце

Британські вчені на повному серйозі стверджують, що їм вдалося вирішити найбільшу загадку життя і Всесвіту: виявляється, раніше була курка, а зовсім не яйце.

"Протягом тривалого часу вчені підозрювали, що спочатку було яйце, але тепер у нас є строго науковий доказ того, що насправді все зовсім навпаки", - повідомив автор дослідження Колін Фрімен з Шеффілдського університету.

Не гірше мишей у білих халатах і підстаканниках шотландські та англійські фахівці вдалися до допомоги единбурзького суперкомп'ютера HECToR. Нещодавно з яєчної шкаралупи був виділений білок овокледідін-17, який грає найважливішу роль в процесі, що спричиняє її формування.

Завдяки комп'ютерному моделюванню вдалося в деталях встановити, як це відбувається: білок виступає каталізатором кристалізації карбонату кальцію, після чого кристали ростуть самі по собі, виробляючи шість грамів шкаралупи на добу. Але головний висновок такий: цей білок виділяється самим зародком.

Іншими словами, ембріон самостійно вибудовує навколо себе захисну оболонку.

На думку авторів дослідження, їхні висновки можуть мати велике практичне значення в галузі створення нових матеріалів.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, що курка з'явилася раніше за яйце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі