понеділок, 11 жовтня 2010 14:27

Науковці розшифрували давнє перуанське татуювання

Науковці розшифрували давнє перуанське татуювання

Таємничі кола, витатуйовані на перуанській мумії, містять палений рослинний матеріал. Ймовірно, це відкриття проллє світло на історію медицини в доколумбової Америки, яка, можливо, була заснована на тих же принципах, що і акупунктура.

Останки жінки, яка жила тисячу років тому, були знайдені в пісках пустелі в поселенні Чирібайя-Альта на півдні Перу на початку 1990-х років. На тілі виявлені два типи татуювань: умовні позначення птахів, мавп, рептилій та інші символи, що покривали руки, кисть і нижню частину лівої ноги, а на шиї був асиметричний малюнок з пересічних кіл.

Практично всі відомі науці давні татуювання були виконані за допомогою золи і сажі. Мікроскопічний і спектроскопічний аналіз, який провели Марія Ганна Пабст з Медичного університету Граца (Австрія) і її колеги, не показав нічого незвичайного у першого типу малюнків, а от шия здивувала учених. Очевидно, що ця тату була зроблена з іншими намірами. Очевидно, вона була частиною ритуалу зцілення, ослаблення болю або зміцнення організму. Цю думку, між іншим, підтвердив і сучасний перуанський шаман, що уточнив до того ж, що носій кіл, швидше за все, займав високе соціальне становище.

Фахівці відзначають, що кола розташовані в районі точок китайської акупунктури. Ймовірно, думка індіанських докторів йшла по тому ж шляху. Рослини, обрані в якості матеріалу для фарбування, могли мати лікувальні властивості.

Гіпотеза про те, що деякі древні татуювання наносилися в терапевтичних цілях, не нова. Наприклад, найстаріша європейська мумія Еці (вік - 5 300 років) має татуювання у вигляді ліній і хрестів на спині і ногах, які теж близькі до акупунктурні точки (див. фото внизу). І все ж таки жінка з Перу - перший вивчений екземпляр з двома типами татуювань.

Нагадаємо, американка Джулія Гнус потрапила до Книги рекордів Гіннеса за те, що близько 95% її тіла покрито татуюваннями, які зображують рослини, тварин, персонажів мультфільмів і улюблених акторів дівчини.

За матеріалами Компьюлента, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Науковці розшифрували давнє перуанське татуювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі