середа, 08 лютого 2012 11:07

У мороз краще носити валянки з вовни - кравець

У Вінниці розкуповують валянки по 70 гривень. У 27-річного Віктора Біланчука з села Сосонка Вінницького району замовляють їх по кілька пар.

"Оце тільки стало холодно, враз замовлення пішли. А то затишшя, півзими тепло стояло. Ще восени багато нашив. Зазвичай тоді заготовляють валянки на зиму про запас, - каже. – Для сільських людей - це найкраще взуття. Усюди в них. У сильні морози не соромно в Вінницю поїхати. Якось жіночка взула їх у мене і пішла додому".

Валянки варто купувати на розмір-два більші, щоб можна було вдягнути додаткові шкарпетки і при цьому ще рухалися пальці. У мороз кравець радить носити валянки з вовняним наповнювачем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Валянки годяться на сухий мороз"

"Такі дуже теплі. Їх можна носити як мінімум три роки. Але вони дорожчі, їх важко знайти на базарі. Такі частіше шиють на замовлення. Вовну окремо треба купувати, - говорить. - Шию не тільки зі своєї тканини. Підійде стара шинель чи суконне пальто для лицьової сторони. Для підкладки – сатін чи перкаль".

Найчастіше валянки наповнюють ватою.

"Вони не так пріють і скоріше висихають. Часто люди просять зашити підошви, бо стерлися. Кажу: купіть нові, бо вата витопкується і валянки стають холодними. А десь трохи води, то  одразу мокрі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валянки зі стразами розібрали за півдня

Почастішали замовлення для дітей, але кравець шиє їх неохоче.

"Клопоту з ними більше, бо малі розміри. За них не візьмеш стільки, як за великі. Їх беруть, щоб діти в хаті бігали, бо холодні підлоги. Взагалі купляти валянки треба з підошвою, прошиті капроновою ниткою, а не у формі пирога, коли шов муляє по центру стопи. Вони часто вивертаються на бік. Раджу брати калоші теж з підошвою, а не литі. Такі довго носяться. Собі такі взяв за 55 гривень".

Зараз ви читаєте новину «У мороз краще носити валянки з вовни - кравець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі