четвер, 20 травня 2010 14:27

Шведські вчені придумали як перетворювати трупи в екологічний прах

Шведські вчені придумали як перетворювати трупи в екологічний прах

Нова технологія розкладання трупів представлена шведськими вченими в рамках похоронної виставки Asian funeral expo, що проходить у Гонконгу.

На думку автора розробки Сюзан Вііг-Масако, її ноу-хау стане в нагоді урядам міст і країн ыз великою щільністю населення, що зазнають труднощів з нестачею місця для поховань і турбуються про навколишнє середовище.

Технологія полягає у наступному. Тіло померлої людини заморожують при температурі -18 ° С у спеціальному апараті Promator і поміщають в особливу біорозкладану труну, після чого знову кладуть у рідкий водень з температурою -196 ° С. Отриману масу піддають легкій вібрації, через яку труп розпадається на частки 5 мм в діаметрі.

З отриманого праху відфільтровують важкі метали, такі як ртуть. Підсумковий продукт ховають у спеціальному контейнері під деревом або рослиною в меморіальному парку. У результаті повітря не забруднюється важкими металами, які зазвичай потрапляють в атмосферу під час кремації, а прах слугує харчуванням для рослин.

Шведські розробники впевнені, що ідея буде особливо близькою азіатам з їхньою філософією тлінності. "Покійний не зникає, а починає новий шлях, живлячи молоде життя", - пояснює інженер.

Вартість послуги становить € 290. Труп розкладається на порох за 6-18 місяців. Технологією вже зацікавилася одна з гонконгських похоронних контор.

Найбільший резонанс розробка викликала в Південній Кореї, чий уряд її спонсорувало. 18 млн корейських християн вже висловили бажання бути замороженими після смерті, для чого Сеул організовує 13 меморіальних парків. "Це майбутнє Кореї. Традиційні поховання, що існують сьогодні, у майбутньому вже неприйнятні ", - упевнена Вііг-Масако.

У квітні 2011 так званий "проматоріум" (від назви апарату Promator) відкриється на батьківщині розробників у Швеції. За рік він зможе розкладати до 1,5 тис. трупів.

Виставка Asian funeral expo завершиться 21 травня. У ній беруть участь 150 організацій з 19 країн, що представляють останні досягнення у сфері похоронної справи: труни з картопляних лушпайок, біорозкладні урни, діаманти з праху коханих.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Шведські вчені придумали як перетворювати трупи в екологічний прах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі