четвер, 21 березня 2024 14:47

Скільки годин сидячої роботи може призвести до ранньої смерті: дослідження

Скільки годин сидячої роботи може призвести до ранньої смерті: дослідження
Науковці сказали, скільки сидіти безприривно шкідливо Фото: pinterest

Технологічний прогрес останніх десятиліть позбавив людей потреби та бажання рухатися.

Багато людей у світі сидять протягом тривалого часу перед комп'ютером на роботі, чи перед телевізором удома, пише theconversation.

Але людське тіло створене для руху, і це сидіння явно шкідливе для нашого здоров'я. Нове дослідження, яке провели науковці Університету Каліфорнії в Сан-Дієго, підтвердило це.

Загалом 5856 жінок-учасниць віком від 63 до 99 років на початку дослідження попросили носити монітор активності на стегнах протягом семи днів. Потім дослідники спостерігали за ними протягом десятиліття. За ці роки 1733 учасники померли.

Дослідники використовували штучний інтелект, щоб визначити за монітором активності, скільки часу учасники сиділи, а потім пов'язали це з ризиком смерті. Дані показали, що учасники, які сиділи більше 11 годин на день, мали на 57% вищий ризик смерті протягом періоду дослідження, ніж ті, хто сидів менше дев'яти з половиною годин на день.

Але регулярні фізичні вправи усунуть ризики для здоров'я, пов'язані з надмірним сидінням. Ризик передчасної смерті все ще існував навіть при більшій кількості помірних і інтенсивних фізичних вправ. Дослідження 2019 року також показало, що більша кількість фізичних вправ не зменшує ризик таких захворювань, як діабет 2 типу, хвороби серця та інсульт, які пов'язані з надмірним сидінням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять тисяч кроків - це "сидячий" спосіб життя: скільки в день треба ходити пішки

Однак дослідження, проведене в Австралії, показало, що виконання від 9000 до 10 500 кроків щодня знижує ризик передчасної смерті навіть у людей, які багато сидять.

Але австралійське дослідження не використовувало жодного спеціального програмного забезпечення в даних монітора активності, щоб визначити, коли учасники сиділи чи стояли, тобто стояння було б неправильно сприйнято як сидіння. Наприклад, якщо учасник стояв на місці півгодини, це було б прийнято як півгодини сидіння. Це могло означати, що австралійське дослідження переоцінило час, проведений його учасниками сидячи.

Скільки сидіти занадто багато

Дослідження UCSD говорить про 11 годин на день. Інші дослідження стверджують, що всього сім годин на день може бути занадто багато. Існує також багато досліджень, які показують, що вам не слід сидіти довше 30 хвилин за один раз, оскільки це може підвищити рівень цукру в крові та артеріальний тиск.

Що робити, щоб не сидіти протягом тривалого часу

Якщо ви офісний працівник, можете встати і рухатися між робочими завданнями або під час розмови. Удома ви можете встати під час телевізійних рекламних пауз або поки кипить чайник. Деякі смарт-пристрої та переносні пристрої також дзижчать, якщо ви сидите надто довго.

Схуднути при сидячій роботі цілком реально. Перший крок - відкоригуйте своє харчування. Інакше можна набрати ще більшу вагу. Gazeta.ua підготувала кілька корисних порад як схуднути при сидячій роботі.

Американський дієтолог Ребекка Скрітчфілд радить щодня робити 30-хвилинну зарядку. Більше ходіть. Відмовтеся від ліфтів і транспорту. Також бажано виділити трохи часу, щоб трохи пройтися пішки до і після роботи. Намагайтеся хоча б кожну годину–дві вставати і трохи ходити. Безперервне сидіння шкодить здоров'ю. Такі прогулянки допоможуть знизити негативний вплив сидячої роботи і будуть додатково спалювати калорії.

Зараз ви читаєте новину «Скільки годин сидячої роботи може призвести до ранньої смерті: дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі