вівторок, 29 червня 2010 13:22

Бджоли працюють суворо за графіком

Бджоли працюють суворо за графіком

Бджоли дотримуються суворого робочого графіку, навіть якщо у них є можливість літати цілодобово.

Ральф Стельцер і Ларс Чіттка з Лондонського університету Квін Мері провели дослідження на науковій станції на півночі Фінляндії. Вони завезли південних бджіл, які звикли до чіткої зміни дня і ночі. На новому місці комахи отримали можливість літати ледь не цілодобово. Рівень освітленості дозволяв бджолам працювати 24 години на добу.

Можливістю піддослідні не скористалися. Вони працювали в ті ж години, що і в природному середовищі існування. Максимальна активність спостерігалася близько полудня. І задовго до півночі робочий день бджіл припинявся.

Дослідники впевнені, що у бджіл є якийсь механізм, що дозволяє їм чітко регулювати поведінку. Схоже, комахи мають здатність визначати яскравість освітлення або температурні перепади.

Стельцер і Чіттка вважають, що обмеження робочого дня необхідне бджолам. "Не зважаючи на світло, температура повітря дійсно вночі знижується. До того ж період сну допомагає бджолам запам'ятовувати інформацію, отриману під час пошуку їжі днем ", - розповіли дослідники.

Робочі бджоли, які збирають пилок і нектар, - основа бджолиної сім'ї. Як і матка, всі вони - самки, але з недорозвиненими статевими органами. У їхні обов'язки входять всі "домашні" справи. Робочі бджоли будують стільники, чистять гніздо, підтримують у ньому необхідну температуру, вигодовують личинок і охороняють їх, а такожзбирають з квіток і приносять додому нектар і пилок. Вони відновлюють здатність відкладати яйця, якщо гине матка. За тривалого життя без глави сім'ї статеві органи починають розвиватися, бджоли отримують здатність відкладати невелику кількість яєць.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Бджоли працюють суворо за графіком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі