вівторок, 28 липня 2009 19:20

Нове дослідження британців: кішки виявилися праволапими, коти - шульгами

Нове дослідження британців: кішки виявилися праволапими, коти - шульгами

Виконуючи складні дії, кішки воліють використовувати праву передню лапу, а коти - ліву, з"ясували британські біологи.

Їхнє дослідження опубліковане у журналі Animal Behaviour, повідомляє New Scientist.

Вчені вивчали звички 42 домашніх вихованців - 21 кішки та 21 кота. Зокрема, досліджувалося, як тварини намагаються виловити рибу, яка плавала у посудині з вузьким горлом, куди не пролізла б голова.

20 кішок із 21 воліли використовувати для виловлювання риби праву лапу. Самці ж витягували рибу лівою лапою, лише один із них однаково добре оперував обома лапами.

На думку авторів, право- і ліволапість котів визначають гормони, впливу яких зазнають самці і самки в ембріональному періоді. Одне із попередніх досліджень засвідчило, що "ліворукість" визначає високий рівень тестостерону, з яким тварини "стикаються" ще до народження.

Варто зауважити, що при виконанні простих дій коти і кішки однаково успішно користуються обома передніми лапами. Уподобання при використанні конкретної лапи можна спостерігати лише при виконанні більш складних завдань.

Між іншим, більш ранні дослідження висновували, що серед людей у шульг рівень інтелекту є вищим, ніж у праворуких.

За матеріалом РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Нове дослідження британців: кішки виявилися праволапими, коти - шульгами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі