вівторок, 14 жовтня 2008 15:53

Мобільному телефонові виповнилося 25 років

Мобільному телефонові виповнилося 25 років

Минуло рівно 25 років з початку роботи першого у світі комерційного мобільного телефону "Motorola DynaTAC 8000X". Він важив 0,9 кг і продавався за ціною $3995. Проте, незважаючи на таку високу вартість, за апаратом шикувалися черги.

По ньому можна було розмовляти цілу годину, а час роботи в режимі очікування складав до восьми годин. Тільки абонентська плата за користування мережею складала $50 на місяць, а хвилина розмови коштувала 40 центів у години найбільшого навантаження і 24 центи в інший час.

Перший дзвінок по цьому телефону було зроблено 13 жовтня 1983 року президентом компанії "Ameritech Mobile", що запустила першу комерційну мобільну мережу у США, Бобом Барнетом (Bob Barnett). Зі свого офісу в Чикаго він дзвонив онукові Олександру Беллу, який перебував у Німеччині. Власне, найперший дзвінок по мобільному було зроблено на десять років раніше - у квітні 1973 р. керівник мобільних розробок "Motorola" Мартін Купер подзвонив в аналогічний відділ AT&T і розказав, що у нього готовий дієвий прототип стільникового телефону. Цей прототип, однак, ніколи не надходив у виробництво.

"Покупців так сильно вразила можливість завжди бути на зв"язку за допомогою портативного телефону, що у чергу на придбання "DynaTAC 8000X" ставали тисячі осіб", - згадує один із розробників телефону Руді Кролопп (Rudy Krolopp). - І це незважаючи на високу вартість новинки. У 1983 році сама ідея дзвонити по безпровідному телефону здавалася чимось фантастичним, і я пишався тим, що працюю на вістрі технологічного прогресу разом з іншими інженерами у компанії "Motorola". До 1983 року, коли модель "Motorola DynaTAC 8000X" стала першим комерційним апаратом, що одержав сертифікат Федеральної комісії зв"язку США (FCC), компанія "Motorola" вже витратила на вдосконалення технологій стільникового зв"язку 15 років досліджень і $100 млн.

Через рік після запуску першого у США комерційного стільникового зв"язку компанією "Ameritech Mobile", абонентська база оператора зросла до 12 тис. користувачів. Для порівняння, сьогодні AT&T, найбільший оператор стільникового зв"язку у США, обслуговує 72,9 млн. постійних клієнтів. У США нараховується більше 262 млн. користувачів мобільного зв"язку, що становить 84% від усього населення Штатів. Наприкінці минулого року у світі нараховувалося більше 3,3 млрд. користувачів мобільних телефонів. А до кінця 2008 року ця цифра збільшиться до 4 млрд. людей. У 2007 році у світі було продано 1,15 млрд. мобільних телефонів, а у 2008 році продажі складуть до 1,22 млрд, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Мобільному телефонові виповнилося 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі