середа, 21 жовтня 2009 15:56

Міссісіпі створить тисячу гектарів суші в Мексиканській затоці

  Зеленим показані відкладення, які приносить Міссісіпі в Мексиканську затоку. Фото NASA
Зеленим показані відкладення, які приносить Міссісіпі в Мексиканську затоку. Фото NASA

Геологи запропонували спосіб порятунку землі в дельті Міссісіпі від затоплення. Свої результати вчені опублікували в спеціалізованому виданні Американського геофізичного союзу Eos, а їх короткий виклад приводиться на сайті Національного наукового фонду (NSF), що займався фінансовою підтримкою дослідження.

В рамках нової роботи вчені займалися комп"ютерним моделюванням змін в дельті Міссісіпі. Вони встановили, що, якщо в дамбі Нового Орлеана виконати два спеціальних надрізи (приблизно половина від висоти дамби) на відстані 150 кілометрів один від одного, то отримані потоки води значно збільшать приплив відкладень у дельту. У результаті в найближчі 100 років у цьому районі сформується від 700 до 1200 квадратних кілометрів суші.

За розрахунками вчених, ця суша дозволить відшкодувати від 25 до 45 відсотків втрат землі, викликаних зростанням рівня океану до 2110. В даний час дельта втрачає приблизно 44 квадратних кілометри на рік. Зазначається, що розрізи дозволять зберегти глибину штучного каналу на рівні, прийнятному для судноплавства.


Раніше дослідники з Великої Британії встановили, що кількість вуглекислого газу в атмосфері в даний час вже є критичною. Навіть у разі повного припинення викидів до 4000 року рівень води Світового океану підніметься на 25 метрів.

За матеріалом: Лента Ру


Зараз ви читаєте новину «Міссісіпі створить тисячу гектарів суші в Мексиканській затоці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі