середа, 24 червня 2009 17:07

Google визначив найвидатніших фізиків

Google визначив найвидатніших фізиків

Двоє американських учених винайшли новий спосіб визначення найвидатніших фізиків сучасності. Їх метод заснований на аналізі кількості сторінок, де згадується ім"я вченого, котре видається при запиті в Google. Стаття з описом методу поки ніде не опублікована, але її препрінт доступний на сайті arxiv.org.

Свій метод автори розробили за схожим методом оцінки популярності льотчиків-винищувачів, котрі брали участь у війнах. Раніше було показано, що кількість сторінок, на яких можна знайти ім"я льотчика, корелюється з кількістю його вдалих атак. На думку авторів, "популярність" того чи іншого вченого, визначена за кількістю сторінок, також повинна слугувати ступенем значущості його досягнень.

Дослідники проаналізували, скільки сторінок видає Google при введенні в пошуковий рядок прізвищ лауреатів Нобелівської премії з фізики, присуджених до Другої світової війни.

Дослідження проводилося в червні 2008 року. Згідно з результатами дослідників, на першому місці з 23 мільйонами сторінок перебуває Альберт Ейнштейн. Друге місце займає Макс Планк - 10,6 млн сторінок. На третьому місці Марія Склодовська-Кюрі. Її результат - 6,3 млн.

Отриманий список у загальних рисах співпадає із списком, складеним Левом Ландау за зовсім іншим принципом. На жаль, автори не розкривають подробиць пошуку кількості сторінок. Google видає різні результати залежно від попередньої історії пошукових запитів, географічного положення користувача, зареєстрований він чи ні, та безліч інших чинників.

В даний час не існує визнаного всіма способу оцінки наукової значущості робіт вченого. Проте, повсюдно використовується аналіз цитованості статей, хоча в цього методу теж існує маса недоліків.

Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «Google визначив найвидатніших фізиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі