вівторок, 22 грудня 2009 14:01

Дослідники відправлять на Марс мавпу і робота

Дослідники відправлять на Марс мавпу і робота

Вчені повідомили, що незабаром збираються відправити мавпу на Марс для перевірки, чи зможе людина пережити такий політ. Під час місії мавпу супроводжуватиме робот, який доглядатиме за нею, пише The Telegraph.

"Ми маємо плануємо повернутися в космос", - повідомив Зураб Міквабія, директор Інституту експериментальної патології і терапії в Грузії. Саме цей інститут забезпечував мавп для радянської космічної програми в 1980-х роках.

Інститут проводить переговори з російською Академією космонавтики про підготовку мавп для імітації марсіанської місії, яка покладе фундамент для відправки мавпи на Червону Планету в недалекому майбутньому.

Така ініціатива засновуватиметься на проекті "Марс-500" - об"єднаному російсько-європейському експерименті цього року, коли шестеро людей-добровольців провели 120 днів в капсулі, яка імітувала космічний корабель. Метою цього експерименту була перевірка можливості польоту людей на Марс.

Міквабія повідомив, що спочатку ця програма була націлена на відправку людей-космонавтів, на Марс.

"Однак враховуючи довжину польоту до Марса, і космічне випромінювання, від якого ми не маємо адекватного захисту під час такої довгої подорожі, обговорення зосередилося на відправці мавпи замість людини", - сказав вчений.

Довжина польоту на Марс може змінюватися залежно від виду місії, однак Європейське Космічне Агентство стверджує, що подорож туди і назад займе приблизно 520 днів, або півтора роки.

Міквабія повідомив, що мавпу в польоті супроводжуватиме робот, який буде годувати і спостерігати за нею. Метою дослідників є навчити мавпу співпрацювати з роботом.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Дослідники відправлять на Марс мавпу і робота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі