неділя, 25 лютого 2024 04:50

Чому не треба після сну застеляти ліжко

Чому не треба після сну застеляти ліжко
Науковці пояснили чи треба застеляти ліжко після сну Фото: pixabay

Хто вранці після сну застеляє ліжко ковдрою і навіть накриває покривалом, створює райські умови для кліщів.

Ці крихітні комахи особливо сильно розмножуються у вологому середовищі. Вони можуть викликати алергію на домашній пил і навіть астму. Тому незастелені ліжка краще для нашого здоров'я. Це з'ясували британські дослідники, пише t-online.

"Більшість пилових кліщів живе в ліжку. Там живе близько 1,5 мільйона цих павукоподібних. Кліщі харчуються лупою і волоссям", - пояснює британський вчений Стівен Претлов, який брав участь у дослідженні.

Якщо залишати ліжко незастеленим і розправленим протягом дня, це допомагає волозі висохнути. Це призведе до зневоднення кліщів і навіть до їх загибелі.

Боротьба з кліщами в матраці

Мікроскопічно маленьких тварин неможливо повністю вигнати з наших ліжок. З часом там накопичується величезна кількість шкірних лусочок – основної їжі для кліщів. Але за допомогою кількох хитрощів їх кількість можна зменшити. Найкращий засіб від пилових кліщів – свіже повітря.

Тож навіть краще, ніж зовсім не застилати ліжка, це повісити ковдри на вулиці, щоб провітрити їх, а потім не розстеляти їх на ліжку. Також допомагає регулярне прання підодіяльників – в ідеалі раз на тиждень при температурі щонайменше 60 градусів за Цельсієм. Матрац слід міняти кожні вісім років.

Замість того, щоб міняти матрац через вісім-десять років, ви також можете проводити його професійне чищення регулярно – тобто приблизно раз на рік. Це зменшує кількість кліщів всередині і продовжує термін служби і термін служби матраца.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як очистити ватяну ковдру вдома. Покрокова інструкція

Ще одна порада щодо зменшення кількості кліщів у матраці – залишати простір під ліжком якомога вільнішим. Ліжкові ящики, ящики або інші пристрої для зберігання під каркасом перешкоджають циркуляції повітря тут. Тому волога з матраца не може витікати вниз, а залишається в ньому. З цієї причини ліжка з пружинами менше рекомендуються.

Поради алергікам

Алергія на домашній пил може бути спровокована у людини виділеннями кліщів. Алергія часто проявляється спочатку по нежиті і свербіжу в очах. Алергени, які вони виробляють, здебільшого вдихаються під час сну і є основною причиною таких захворювань, як астма.

Щоб кількість кліщів у спальні була якомога меншою, алергікам слід використовувати захищені від кліщів ліжка та наматрацники. Також варто уникати килимів і щільних штор в спальні. Натомість штори повинні бути виготовлені з тонкої тканини та придатні для прання.

Ковдри, пледи та подушки треба обов'язково прати. Найлегше скористатися послугами хімчистки, але якщо хочеться заощадити, провести процедуру можна самостійно. Для цього треба набрати у ванні теплу воду, розвести пральний порошок там, а потім опустити в розчин, що вийшов, ковдру на кілька годин. За цей час матеріал стане важким, оскільки вбере рідину, а значить, піднімати його не варто.

Досвідчені господині рекомендують почати топтати ковдру ногами прямо у ванні близько 20 хв. Якщо ковдра дуже забруднена, то пару разів доведеться злити брудну воду і набрати її знову.

Зараз ви читаєте новину «Чому не треба після сну застеляти ліжко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі